Massevakuering i Kina inför orkan

NYHETER

Orkanen Krosa har redan skördat fem liv i Taiwan

Foto: Har redan skördat liv Räddningsarbetare söker överlevande och skadade i resterna av ett hem i Yang Ming Shan-bergen i närheten av Taipei, Taiwan. Minst två omkom och många skadades när orkanen slog till här i går.

Myndigheter i sydöstra Kina har evakuerat mer än en miljon människor undan orkanen Krosa som nådde det kinesiska fastlandet under söndagen.

Men när orkanen nådde in över sydöstra Kina försvagades den omedelbart till en tropisk storm, enligt kinesiska myndigheter.

Fem dödsoffer har ovädret redan skördat i Taiwan.

I den kinesiska staden Zhejiang stängdes många turistorter längs kusten. En halv miljon människor som kommit till provinsen för att semestra där under den veckolånga Nationaldagshelgen evakuerades inåt land.

Samtidigt utfärdade myndigheterna sent på lördagen en varning för att orkanen kan driva upp tolv meter höga vågor vid kustområden.

Storstaden Shanghai, norr om riskområdet, förberedde sig samtidigt på orkanen av rädsla för att den ska ändra kurs.

Fem människor dödades när orkanen drabbade Taiwan på lördagen. Två män begravdes i utkanten av Taipei när deras hus begravdes i ett jordskred. En man dog efter att ha kastats från sin balkong och en kvinna dödades av elektricitet. Ytterligare en man dog i ett jordskred i Ilan.

Minst 17 personer skadades när vindar på 180 kilometer i timmen och häftiga regn drog in över ön.

Flygplatser, hamnar och skolor stängdes och elförsörjningen drabbades av avbrott.

Samtidigt har orkanen Lekima dödat 55 människor, skadat 77 000 hem och förstört risfält i Vietnam under helgen.

Hundratals människor har dött i kinesiska oväder sedan början av sommaren.

TT - AFP