Dyraste borätterna där du bor

NYHETER

Mäklare: Priserna fortsätter att stiga

1 av 4 | Foto: NÖJD Carl-Johan Ekelund har nyligen både sålt och köpt ny bostadsrätt i Stockholm. - Vi fick mycket bättre betalt än vi räknat med, säger han. Foto:

Priserna på bostadsrätter i Stockholms län har ökat med 17 procent hittills i år.

Hetast är fortfarande Stockholms innerstad där priset kan gå över 60000 kronor per kvadratmeter.

-Det mesta talar för att priserna fortsätter uppåt, säger Claudia Wörmann, utredare på Mäklarsamfundet.

Marknaden för bostadsrätter har rusat i väg kraftigt det senaste året. De låga räntorna har drivit på prisökningarna. I Stockholms län har snittpriserna stigit i 22 av 26 kommuner. Mest har de stigit i Lidingö och i Upplands Väsby där prisökningen det senaste kvartalet varit 18 procent.

I Uppsala län har priserna under samma period stigit med 13 procent.

Efterfrågan på bostadsrätter är fortfarande större än tillgången och väldigt många affärer slutar i budgivning mellan olika intresserade köpare.

-När vi skulle sälja blev det budgivning och det ledde till att vi fick mycket bättre betalt än vi hade räknat med, säger Carl-Johan Ekelund som både sålt och köpt ny bostadsrätt de senaste månaderna.

”Har bra marginaler”

-Den låga räntan spelar in. Men det är inte så att kunderna tar större risker. De har i regel bra marginaler för en eventuell räntehöjning, säger Claudia Wörmann.

Den avmattning i prisökningarna som syntes i Stockholm under september är inget mäklarna ser som ett tecken på fallande priser i allmänhet.

-Nej, det är först över en längre period man kan se det. Dessutom brukar det bli en avmattning i marknaden i samband med ett riksdagsval, säger Claudia Wörmann.

Kunderna känner ingen oro för stigande räntor. Åtminstone inte än.

-Men vi ser däremot att man tittar mer på andra utgifter i samband med köpet. Månadsavgiften har blivit allt viktigare för köpare av bostadsrätter och energikostnaderna har blivit viktigare för villaköpare, säger Claudia Wörmann.

Till skillnad mot villor och fritidshus där de uppgifter som finns i lagfarten är öppna för alla är inte informationen om bostadsrättsköp tillgänglig för alla.

Unik statistik

Det har lett till att det är svårare att skapa sig en överblick över hur marknaden för bostadsrätter utvecklas.

Men Aftonbladet kan nu presentera ett unikt material som tagits fram i samarbete med Mäklarstatistik och mäklarföretaget Notar i Stockholm. Det bygger på information från 80 procent av länets fas-tighetsmäklare.

Här är den unika listan

Peter Pettersson