Festivalinvasion i stan

NYHETER

Mode, finkultur och pimpade sneakers.

Nu fylls stan med både ungdomar, artister och konst. Stockholms festivalvecka har börjat.

Foto: Linda Sundblad - en av artisterna på Ung08. Foto: Scanpix

Modeveckan har redan rullat ut röda mattan. Och nu dundrar det till ytterligare på festivalfronten. Klockan 21 tisdagen den 14 augusti, mindre än en vecka innan skolstart, ställer sig Ison & Fille, Linda Sundblad, Magnus Tingsek och Danny på Stora scenen i Kungsträdgården för att inviga årets stora ungdomsfest, Ung08.

– Då smäller det, det här är en av Europas största ungdomsfestivaler och i år bjuder vi på mycket nytt, säger Per Björklund, informationsansvarig för Ung08.

Pimpa sneakers

Bland annat håller festivalområdet i Kungsträdgården öppet till klockan 23 tre av de fem festivaldagarna, i stället för klockan 19 som tidigare.

– Vi har också fler artister och satsar ännu mer på aktiviteter och workshops. Bland annat kan man pimpa sina sneakers, säger Per Björklund. Festivalen, som arrangeras av Stockholms stad för åttonde året i rad och hade 160 000 besökare i fjol, räknar med besöksrekord.

– Ungdomarna får helt enkelt mer festival än tidigare, säger Per Björklund.

Samtidigt fylls Stockholms gator och torg med konst, fotoutställningar när Kulturfestivalen drar i gång. Dessutom står artistframträdande med bland andra Svante Thuresson på programmet.

Ung08 – Kungsträdgården 14–18 augusti

Foto: Magnus Tingsek - en annan av artisterna på Ung08. Foto: Scanpix

Kulturfestivalen – 14–19 augusti

Modeveckan – Stockholm Modecenter

Clarence Frenker (.se)