Här krockar fyra galaxer

NYHETER

En av de största stjärnsmällarna som skådats

Här krockar fyra galaxer – i en av de största stjärnsmällarna som någonsin skådats.

Bilden på galaxkraschen fångades av Nasas teleskop Spitzer.

– Det är som om fyra lastbilar fyllda med sand kraschade med varandra och sand sprutade åt alla håll, säger astronomen Kenneth Rines till Nasas hemsida.

De fyra galaxer som nu kraschar in i varandra kommer så småningom att bilda en ny, kolossal galax, upp till tio gånger så stor som vår galax Vintergatan, uppger Nasa.

– När den här sammanslagningen är klar kommer den enorma galax som blir kvar vara en av de största i universum, säger Kenneth Rines vid Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics till BBC.

– Det här visar hur jättegalaxer bildas, säger han.

Alla galaxerna i krocken klassas som stora. Tre av dem är ungefär lika stora som Vintergatan, och den fjärde är tre gånger så stor.

– Det verkar som om stjärnor som skulle kunna tillhöra flera galaxer slungas ut i kollisionen, säger Kenneth Rines till BBC.

Galaxkrocken inträffade cirka fem miljarder ljusår från jorden och upptäcktes av en händelse medan Spitzer-teleskopet undersökte en avlägsen galaxhop.

Kollisioner mellan galaxer är vanliga, och vår egen galax Vintergatan kommer att slås samman med Andromedagalaxen om fem miljarder år, uppger Nasa.

David Nannini Nilsson