Statskupp i Fiji

NYHETER

Militären har tagit över makten i landet

Från klockan sex denna kväll har militären tagit över ledningen för detta land, sade överbefälhavaren Frank Bainimarama på måndagskvällen.

Det var den fjärde militärkuppen på 20 år i öriket i Stilla havet.

Foto: Reuters
Isolerar premiärministern Media samlas runt grinndarna till premiärministerns residens i Suva. Soldater kör i väg premiärministerns bil. Enligt premiärministerns pågår en statskupp, militär har isolerat honom i residenset, intagit landets viktigste byggnader och placerat ut vägspärrar i hela huvudstaden.

Bainimarama har ställt nio krav på regeringen, bland annat att en polisutredning mot honom själv ska läggas ned och polischefen avskedas.

Han har i en månads tid hotat störta premiärminister Laisenia Qarase och hans regering, som vann ett andra femårigt mandat så sent som i maj i år.

Bainimarama hävdar att regeringen är korrumperad och att den gått för mjukt fram mot dem som låg bakom den senaste kuppen, som genomfördes 2000.

Bainimarama utnämnde en läkare som inte har militär bakgrund, Jona Baravilala Senilagakali, till tjänstgörande premiärminister.

Manar till lugn

Parlamentet kommer att upplösas, tillkännagav Bainimarama.

En interimsregering kommer att utses senare i avvaktan på val.

Kuppmakaren uppmanade medborgarna att hålla sitt lugna och företagen att fortsätta sin verksamhet som vanligt. Han försäkrade att han inte kommer att behålla makten för gott.

Bainimarama har varnats av FN och av de regionala stormakterna Australien och Nya Zeeland för reaktioner om han genomförde sin kupp.

President Ratu Josefa Iloilo vädjade tidigare på dagen till premiärminister Qarase att avgå eller ge efter för Bainimaramas krav. Att premiärministern vägrat göra detta gjorde att Fiji hamnade i ett dödläge, sade överbefälhavaren.

– Detta har tvingat mig att träda fram.

Australien avvisar begäran

Australiens premiärminister John Howard säger att han avvisat en begäran från Fijis premiärminister om militär intervention på tisdagen när militären är på väg att ta makten i Stilla havsnationen.

– I morse ringde premiärministern på Fiji till mig och bad om australisk militär intervention som svar på kuppen. Jag markerade att det inte är möjligt, sade Howard, som fördömde militäraktionen.

Howard sade att Canberra står fast vid sitt tidigare besked till Fiji att landets militär inte kommer att ingripa vid en eventuell kupp eftersom det inte ligger i Australiens intresse att skicka vad som skulle vara en invasionsstyrka.

Möjligheten, att australiska och fijianska soldater skulle beskjuta varandra på gatorna i Suva, är inga önskvärda framtidsutsikter, sade Howard.

Husarrest

Fijis premiärminister Laisenia Qarase sade på tisdagen att han befann sig i husarrest i sitt residens samtidigt som militären stadigt tar kontroll över landet i vad regionala ledare fördömer som en kupp, den fjärde på två decennier.

– Jag befinner mig i husarrest, så vad som händer härnäst kan man bara gissa, sade han till Fiji Radio.

Tungt beväpnade soldater omringade Qarases kansli och residens och satte upp dussintals vägspärrar.

Soldater beslagtog också regeringsfordon, bland annat ministrars bilar. Ännu tidigare avväpnade militären såväl polisen som regeringens livvakt.

TT