Cp-skadad kan tvingas sluta studera

NYHETER

Fredrik får inget aktivitetsstöd

Arbetsförmedlingens pengar räcker inte till att ge cp-skadade Fredrik Jönsson, 20, det stöd han har blivit lovad.

– Jag är rädd att jag kommer bli ofrivilligt förtidspensionerad, säger han.

Foto: daniel nilsson/bildbyrån
Får inget aktivitetsstöd Cp-skadade Fredrik har fått 4 000 kronor i månaden för att genomföra sina gymnasiestudier. Men nu dras de in.

På grund av sitt handikapp lyckades Fredrik Jönsson från Malmö inte få godkänt i alla ämnen på gymnasiet.

Av sin handläggare på arbetsförmedlingen fick han rådet att läsa in kurserna på folkhögskola med aktivitetsstöd som försörjning.

Den borgerliga regeringen har dragit ner på anslagen till aktivitetsstödet och i förra veckan fick Fredrik veta att han mister sina knappt 4?000 han fått per månad.

– Utan stödet kommer jag tvingas sluta. Jag tycker inte jag ska tvingas ta lån för något som alla andra fått gratis på gymnasiet, säger Fredrik.

Brev till ministern

I ett öppet brev till arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin frågar Fredrik vad han ska göra för att undvika förtidspensionering eller social- bidragsberoende.

– Det här är fel. Regeringen har lovat att alla som börjat en åtgärd ska få gå kvar. Fredrik måste ha hamnat mellan stolarna, säger arbetsmarknads- ministerns pressekreterare Mårten Wennberg.

Henrietta Stein, biträdande länsarbetsdirektör i Malmö säger till Punkt SE att budgeten inför nästa år är oerhört stram och att pengarna inte räcker till alla som lovats aktivitetsstöd.

– Vi har fått väldigt kraftiga neddragningar och tvingas se över vartenda beslut. Skulle alla som vi diskuterat aktivitetsstöd med, få det under nästa år så skulle pengarna inte räcka så långt tyvärr, säger hon.

Så många får stöd i Skåne

Kajsa Sigvardsson (.se)