Rengöringsspray kan ge dig astma

NYHETER

Ny forskning visar på mellan 30-50 procents högre risk att drabbas av sjukdomen

Använder du ofta rengöringsmedel i sprayform när du städar hemma?

Då kan du vara i riskzonen för att utveckla astma.

Det visar en ny spansk studie.

Att risken för att utveckla astma är högre för dem som sysslar med städning professionellt har forskarna vetat länge. Men nu kommer en studie som tyder på att den ökade risken är betydande även för "amatörstädare", det vill säga snart sagt alla.

Flera sprayer värre

Enligt studien ökar risken för vuxna att utveckla astma med mellan 30 och 50 procent om man använder rengöringssprayer en gång i veckan. Men det är inte bara hur ofta man använder medlen som spelar in. Enligt forskarna ökar risken med antalet rengöringssprayer du använder.

De värsta produkterna ser ut att vara luktsprayer, möbelrengöringssprayer och rengöringssprayer för glas.

Forskarna använde sig av data från en av Europas största epidemologiska studier kring luftvägssjukdomar. I studien för nio år sedan fick 3 500 personer uppge vilka rengöringsmedel man använder och hur ofta.

Tydlig koppling

Nu har man följt upp intervjupersonerna och räknat astmafallen. Kopplingen till rengöringssprayerna är tydlig.

Exakt vad i sprayerna som orsakar astman är man dock inte säker på, även om forskarna har sina teorier. Astman kan tänkas framkallas av att sprayerna orsakar irritation i lungorna, eller så innehåller sprayerna ämnen som gör kroppen mer känslig för sjukdomen. Man tror också att inflammationer och infektioner kan påverka.

Bakom studien står professor Jan-Paul Zock från Municipal Institute of Medical Research i Barcelona i Spanien. Resultatet av studien presenteras i oktobernumret av American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.