"Det är definitivt förändring i luften"

Foto: Inte hört Jack Peñates än? Ta chansen i helgen.
NYHETER

I videon till låten ”Spit at stars” står Jack Peñates sneakers inte stilla en enda sekund. Men i själva verket har Londonpojken båda fötterna på jorden.

Tunnhåriga musikjournalister kan damma av sina gamla skivor med The Housemartins, Violent Femmes och Ben Folds Five och jubla över att unge britten Jack Peñates debut "Matineé" låter som dem alla.

23-åringen själv hörde Housemartins först för några månader sedan. Precis som många purunga brittiska artister just nu är han mest av allt inspirerad av livet i London.

Det berättar han på en milt uttryckt knastrig telefonlinje från en sorlig South London-pub.

- Jag är inte speciellt bra på att hitta på historier. Mina låtar är vad jag känner och vad jag ser. Mer eller mindre allt jag sjunger om har hänt mig. Det har jag gemensamt med soulmusik. Jag vill att det ska vara sant. Inte lögnaktigt på något sätt.

Det talas en del om en ny brittisk scen med artister som Lily Allen, Jamie T, Kate Nash och du bland annat. Vad anser du om det?

- Det är definitivt förändring i luften. Kids är inne på att göra saker på sitt sätt.

Tycker du själv att du har något gemensamt med de artisterna?

- Inte musikaliskt, mer vad vi vill ha ut av våra karriärer. Vi vill inte bli bestämda över, vi har vår egna visioner.

Du bor i ett land med en tämligen bestialisk mediakultur. Flåsar paparazzis dig i nacken?

- Nej, tack gud. Jag har inte kommit till den punkten än. Och även om jag blir så känd tror jag inte att det skulle hända. Jag är en pojke. Paparazzis gillar tjejer. Förhoppningsvis låter de mig vara ifred.

Du är 23 år. Kommer framgången förändra dig?

- Nej, jag vet vem jag är och vad jag vill.

Per Magnusson

PunktSE

Läs mer

(.se)