Horace Engdahl om våldtäktsdomen mot Arnault: Farliga tider

Domen mot Jean-Claude Arnault sågas av Engdahl

avChristoffer Nilsson

Den så kallade ”Kulturprofilen” Jean-Claude Arnault dömdes nyligen till två års fängelse för våldtäkt.

I en intervju med en brittisk tidskrift kritiserar akademiledamoten domslutet – och menar att det saknas väsentliga bevis.

– Det är farliga tider vi lever i, säger Horace Engdahl till The Times Literary Supplement.

I samband med Metoo-rörelsen publicerades tidigt uppgifter om ”Kulturprofilen” Jean-Claude Arnault– en man med starka kopplingar till Svenska Akademien.

I en DN-artikel anklagade 18 kvinnor honom för övergrepp och sexuella trakasserier. Han kom att utredas misstänkt för våldtäkt mot en kvinna.
I början av oktober dömdes Arnault till två års fängelse för våldtäkt. Brottet ska ha begåtts för sju år sedan.

Akademiledamoten Horace Engdahl kommenterar nu domen i en intervju med den brittiska tidskriften The Times Literary Supplement.

– Jag är förvånad över att en man kan hamna i fängelse utan att väsentliga bevis om hans skuld presenteras under rättegången. Det är farliga tider vi lever i, säger Engdahl till tidskriften.

I samband med att anklagelserna mot Arnault kom upp till ytan hamnade Svenska Akademien i en djup kris och flera ledamöter lämnade institutionen.

En utredning om ekobrott kopplad till Arnault, hans fru akademiledamoten Katarina Frostenson och deras gemensamma kulturklubb är pågående.

Aftonbladet söker Svenska Akademien.