Bankrånare fortfarande på fri fot

avTT

Foto: Niklas Luks/TT
En brandman släcker en brinnande bil som misstänks vara en flyktbil efter ett rån mot Sparbanken i Åtvidaberg på fredagen.

Jakten på bankrånarna i Åtvidaberg fortsätter med stora resurser. Hittills har den inte gett något resultat. Ett larm om den misstänkta flyktbilen har gått ut i hela Sverige.

Ingen har gripits och ingen är misstänkt efter det dramatiska rånet. Den sista kända platsen där gärningsmännen setts till är när de sköt mot en polispatrull som följde efter dem, väster om Åtvidaberg.

Under lördagen har polisen haft en helikopter i luften över området. Polisen har även kontrollerat flera fordon, men inget har gett resultat i ett gripande.

– Vill vi stoppa och kontrollera en bil är det lättare att kolla från luften. Vi jobbar hårt med att följa upp de tips som kommer in, säger polisens presstalesperson Björn Öberg.

Vägrar svara

Det är fortfarande oklart vilket byte rånarna fick med sig. Polisen vill heller inte berätta om den polisbil som rånarna sköt mot träffades av några skott.

– Det är inget vi kan kommentera i nuläget, säger Björn Öberg.

Poliserna i bilen uppges dock efter omständigheterna må bra.

Ett larm om rånarna och flyktbilen har gått ut i hela Sverige och polisregion Öst har även fått förstärkning från polisen nationellt.

– Hela polissverige känner till det här ärendet och vi har kontakt med Noa (polisens nationella operativa avdelning) och framförallt med angränsande län, säger Öberg.

Rikspolischefen Anders Thornberg kommenterar också händelsen i ett uttalande och säger att han säkerställer att polisregionen har alla resurser som krävs för att lagföra gärningsmännen bakom rånet och mordförsöket på poliserna.

"Än en gång ser vi hur kriminella försöker påverka rättsskipningen genom att ge sig på de som kämpar för andras trygghet och säkerhet. Det är förkastligt och det kommer inte att lyckas." säger han i uttalandet.

"Förenat med fara"

Rånet mot Sparbanken i Åtvidaberg inträffade vid 15-tiden på fredagen. Flera personer i rånarluvor, beväpnade med vad som har beskrivits som automatvapen, tog sig in i lokalen.

Efter att ha lastat det okända rånbytet försvann rånarna i en ljusgrå BMW, som sedan hittades uppbrunnen i stadsdelen Fågelsången.

Rånarna bytte sedan fordon till en falskskyltad, bronsfärgad Peugeot. Strax därefter inträffade skottlossningen mot polisbilen och där slutade polisen att följa efter varpå rånarna försvann.

Polisen manar människor som kan komma i kontakt med flyktbilen att iaktta försiktighet.

– Ser man personer i närheten som verkar på något sätt använda den här bilen ska man absolut iaktta försiktighet, de har visat att de har vapen och inte tvekar att använda dem. Det kan vara förenat med fara och konfrontera dem, säger Björn Öberg.