Viltvårdare avgår – sköt ihjäl babianfamilj

avTT

Publicerad:
Foto: Karl-Josef Hildenbrand/AP/TT
Den amerikanske viltvårdaren sköt ihjäl en hel babianfamilj. Arkivbild.

En amerikansk viltvårdare har avgått efter att bilder från hans jaktresa i Afrika väckt omfattande kritik. Bland annat sköt han ihjäl en hel familj babianer – inklusive en unge.

Mannen var anställd vid den amerikanska jakt- och fiskemyndigheten Fish and game commission i delstaden Idaho. I september skickade han ett massmejl till sina kollegor med ett antal foton från en jaktresa till Namibia han gjort med sin fru, skriver BBC.

På bilderna poserade han bland annat med en död leopard och en död giraff. Den bild som väckt starkast reaktioner är den där han poserar med en familj på fyra ihjälskjutna babianer – inklusive en liten unge.

Han kommenterade bilden med att hans fru ville få "en känsla för Afrika", så därför sköt han en babianfamilj. "Jag tror hon fattade grejen snabbt", skrev han.

Efter att massmejlet skickats uppmanade flera av mannens kollegor honom att avgå. Efter att Idahos guvernör C L Otter uttryckt samma önskan avgick mannen, och har sedan dess bett om ursäkt för bilderna.

Jakten var laglig, och invändningarna har i stället varit moraliska. Guvernör Otter ansåg att viltvårdaren "misslyckats med att visa gott omdöme", och en kollega till honom skrev "jag är säker på att det du gjorde var lagligt, men det gör det inte rätt".

Det är inte första gången en amerikan på troféjakt i Afrika själv hamnar i skottgluggen.

2015 orsakade tandläkaren Walter Palmer ramaskri efter att ha skjutit ihjäl lejonet Cecil – en lokal kändis i nationalparken Hwange i Zimbabwe – under en jaktresa.

Publicerad: