S ställs utanför rödgrönrosa block i Göteborg

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Adam Ihse/TT
Vi har en uttalad vilja om ett fortsatt rödgrönrosa samarbete, men det står klart för oss att det inte är S huvudalternativ, säger kommunalrådet Daniel Bernmar (V). Arkivbild.

Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ bildar ett nytt politiskt block i Göteborg.

Med 19 mandat i kommunfullmäktige har blocket två fler mandat än Socialdemokraterna – som lämnas utanför.

Åtta veckor efter valet är läget fortfarande oklart i Göteborgs kommun. Sedan det nystartade partiet Demokraterna, vars huvudfråga är att stoppa infrastrukturprojektet Västlänken, fick 14 mandat har inget av de traditionella blocken egen majoritet och hur kommunen ska styras är oklart.

Och nu skrivs den kommunala politiska kartan om. Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ går samman och bildar ett block. Överenskommelsen kallas för ett valtekniskt och budgetmässigt samarbete.

– Vi har en uttalad vilja om ett fortsatt rödgrönrosa samarbete, men det står klart för oss att det inte är S huvudalternativ, säger kommunalrådet Daniel Bernmar (V) till Göteborgs-Posten.

Den nya gruppbildningen kan leda till att Socialdemokraterna får svårare att besätta viktiga poster i kommunen. Det visade sig redan när S hamnade utanför det tillfälliga presidium som kommunfullmäktige valt, där nu Moderaterna, Vänsterpartiet och Demokraterna ingår.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM