Mejla

Wolfgang Hansson

Säkraste sättet att vinna ett val

Hur gör man för att vinna ett val som man vet att man sannolikt kommer att förlora?

Jo, man förbjuder helt enkelt sin främsta motståndare att ställa upp.

Thailands militärjunta har precis förvandlat det som skulle föreställa landets första demokratiska val på fem år till en fars och bäddat för våldsamma oroligheter.

Initialt såg det ut som oppositionen lyckats med en osannolik kupp. Man presenterade för några veckor sedan kungahusets prinsessa Ubolratana som sin premiärministerkandidat i valet den 24 mars.

På pappret såg det ut som en oslagbar kombination. En medlem från den i Thailand omåttligt populära och högt respekterade kungafamiljen skulle leda det oppositionsparti som under olika namn vunnit alla val sedan demokrati infördes i svenskarnas turistparadis 2001.

1 av 3 | Foto: AP/TT
Prinsessan Ubolratanas kandidatur tillkännagavs i februari.

Men när först kungen, prinsessans bror, tyckte hennes kandidatur var mycket olämplig och valkommissionen strax därpå förbjöd henne att ställa upp så framstod det som oppositionen klantat sig rejält. Militären har bara väntat på en förevändning för att kunna förbjuda Thai Raksa Chart partiet som backas av deras dödsfiende, telekommiljardären Thaksin Shinawatra. Det är tredje gången som ett parti han står bakom förbjuds.

Valet, som är det första sedan militären tog makten i en kupp 2014, har skjutits fram ett antal gånger därför att militären försökt hitta ett vattentätt valsystem där de kan behålla makten genom att själva förvandla sig till ett demokratiskt parti.

Politik bannlyst

Politisk aktivitet har i princip varit bannlyst de senaste fem åren i ett försök att hindra den före detta premiärministern Thaksin Shinawatra och hans familj från att återta makten. Shinawatras har själva eller via bulvanpartier vunnit varenda val sedan 2001. Familjen står också bakom det nu bannlysta partiet.

Thaksin och hans syster Yingluck, som var den som militären senaste tvingade bort från makten, har varit mycket populära hos en majoritet av det thailändska folket. Det hjälper inte att militären låtit döma Thaksin i en korruptionsrättegång och hans syster i en annan och att de två nu båda lever i exil i Dubai. De har behållit sin popularitet och varje gång det hålls val så vinner det parti som familjen Shinawatra backar. Mycket tack vare en populistisk politik som lockar framförallt landets många bönder men också den progressiva stadsbefolkningen.

Militären vill gärna få Thailand att framstå som en demokrati men man vill inte ge ifrån sig makten till Thaksin som med sina reformer hotar militärens egen maktställning.

Besvärlig konkurrent

Lösningen är att rigga ett val som militären garanterat vinner. Och vad är då bättre än att plocka bort den främsta rivalen från ekvationen? Även om det fortfarande finns ett pro-Thaksinparti kvar i valet, Pheu Thai, gör valsystemets konstruktion det mycket svårt för dem att vinna.

Formellt är det inte militären som fattat beslutet utan Thailands författningsdomstol. Skälet som anges är att partiet brutit mot grundlagen genom att nominera en medlem av kungahuset som partiledare. Kungahuset förväntas traditionellt stå över politiken i Thailand. Men alla inser att det är militären som dragit i trådarna för att bli av med en besvärlig konkurrent.

Alla de ledande medlemmarna i Thai Raksa Chart förbjuds att ägna sig åt politik i tio år framåt.

Metoden är inte unik. Det är inte så många år sedan som den egyptiska militären terrorstämplade det Muslimska brödraskapet och förbjöd dem att ställa upp i allmänna val. Vilket gav general Sisi en smärtfri väg till makten i ett val som var demokratiskt bara på papparet.

Våldsam

Thailändsk politik har på 2000-talet stundtals varit mycket våldsam med många dödsfall och omfattande upplopp Beslutet att förbjuda partiet riskerar att åter få känslorna att svalla.

Oavsett vad som händer så står en sak klar. Valet blir en uppvisning i militärens maktfullkomlighet snarare än demokrati.

avWolfgang Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM