Nyheter

Julian Assange söker politisk asyl i Ecuador

Av: 

Carina Bergfeldt

Josefin Westin

Niklas Eriksson

John Granlund

NYHETER

”Ett land där han kan försvara sig mot det svenska och amerikanska rättsväsendet”

Söker politisk asyl.
Söker politisk asyl.

Julian Assange söker politisk asyl i Ecuador.

Det twittrar landets utrikesminister Ricardo Patiño Aroca.

Nu skyddas Wikileaksgrundaren av deras regering på ambassaden i London.

– Detta är ett sista desperat försök, säger hans mamma.

Ecuadors ambassad i London.

Julian Assange vill inte utlämnas till Sverige, här ska han ställas till svars för de två fall av sexbrott han misstänks för efter ett besök i landet 2010.

Nu befinner Wikileaksgrundaren sig på Ecuadors ambassad i London där han skyddas av det Sydamerikanska landets regering, skriver landets ambassad i London i ett pressmeddelande.

Där kommer han bli kvar under den tid det tar Ecuadors regering att utreda hans ansökan om politisk asyl som lämnades in på tisdagen.

Brev till presidenten

I ett brev till Ecuadors president Rafael Correa skriver Assange att ”ännu till denna dag finns det ingen formel misstanke eller anklagelse om något brott i något land i världen”, skriver utrikesministern på sin twitter.

Assanges senaste drag kommer en vecka efter att Högsta domstolen i Storbritannien vägrade acceptera Assanges begäran om att slippa utlämnas till Sverige.

Assange skriver i brevet till landets president att han söker politisk asyl för att undkomma den ”förföljelse” som han utsätts för, skriver tidningen El Comercio.

”Förföljelsen som jag utsätts för av olika länder beror inte bara på mina idéer och handlingar, utan också mitt arbete med att publicera information som hotar de mäktiga genom att publicera sanningen och därmed avslöja korruption och allvarliga kränkningar av mänskliga rättigheter runtom i världen” skriver Assange i brevet enligt Ecuadors utrikesminister enligt El Comercio.

Överväger Assanges vädjan

”Ecuadors regering analyserar hans ansökan” twittrar utrikesministern Ricardo Patiño Aroca.

Assange uppger att Ecuador är ett land där han kan försvara sig mot det svenska och amerikanska rättsväsendet, skriver El Telegrafo.

Tidningen skriver också att Wikileaksgrundaren i ett uttalande anser att han utsatts för en öppen attack av Sverige.

I uttalandet han gjort på Ecuadors ambassad i London säger Assange också att ”myndigheterna i Australien inte kommer att försvara hans rättigheter mot någon annan regering och att de har ignorerat sin plikt att skydda sina medborgare mot politisk förföljelse och ett främmande land som tillämpar dödsstraff för spionagebrott och förräderi (USA) i sin konstitution” skriver El Telegrafo.

Fått erbjudande förut

Han anser att det är omöjligt för honom att återvända till sitt hemland.

Assange har tidigare erbjudits en fristad i Ecuador. Den 30 november 2010 sa landets vice utrikesminister Kintto Lucas att landet erbjöd Assange en fristad i landet, utan villkor eller förbehåll. Ecuador med sitt vänsterstyre är ett av flera länder i Latinamerika som varit kritiskt till den amerikanska politiken i regionen, skriver TT.

Men redan den 1 december backade Ecuador från idén och president Rafael Correa anklagade Wikileaks för att bryta mot lagen i samband med att Wikileaks släppt amerikanska diplomatiska dokument.

Correa sade att ”inget formell erbjudande utfärdats” till Assange, skriver TT.

Den 22 maj intervjuade Assange president Correa från husarresten i London.

Under samtalet som genomfördes via videolänk i programmet ”The world tomorrow” säger Rafael Correa:

– Det var trevligt att träffa dig, Julian, i alla fall på det här sättet, och muntra upp dig. Muntra upp dig. Välkommen till klubben för de förföljda.

Kan undkomma i Ecuador

En europeisk arresteringsorder ligger bakom Storbritanniens beslut att utlämna Assange till Sverige. Och om Assange skulle lyckas ta sig till Ecuador skulle den arresteringsordern inte längre gälla, enligt Joakim Nergelius, professor i rättsvetenskap och juridik vid Örebro universitet.

– Men det är ju helt omöjligt att bedöma de eventuella juridiska följderna av det här eller förutsättningarna för att han skulle få asyl, säger Nergelius till TT.

Enligt Patiño Aroca avser Julian Assange att fortsätta sin verksamhet i land med fred som ”förbundit sig till sanning och rättvisa”.

Ecuador hävdar i ambassadens pressmeddelande att beslutet att överväga Julian Assanges ansökan om politisk asyl inte ska ses som att landets regering lägger sig de rättsliga processer som pågår i Storbritannien och Sverige.

”Hoppas tredje världen ställer upp”

Julian Assanges mamma, Christine Assange, säger att det är ett sista desperat försök av sonen, som har sagt till henne att han förlorat tilltron på sitt lands förmåga att skydda honom.

– Jag hoppas att tredje världen kan ställa upp för vad som är moraliskt rätt när den första inte förmår att göra det.

Modern uppskattar att han sökt skydd i Ecuador och hoppas att han får asyl där eller i något annat land i tredje världen.

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "Gul och Blå" finns nu att köpa hos Cervera!

Extern länk från Cervera

Köp här!

Här ligger Ecuadors ambassad i London
Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter