Nyheter

Nasa: Jorden klarar kosmisk stjärnsmälll

Av: 

John Granlund

NYHETER

Vintergatan är på kollisionskurs ned vår närmsta granne - Andromedagalaxen.

Men enligt Nasa kommer vi att klara stjärnsmällen.

Enligt nyhetsbyrån AFP har astronomer länge förutspått att en krasch var på väg mellan de två giganterna. Men ingen har lyckats fastställa tidpunkten för krocken.

Miljarder år kvar

I går avslöjade Nasa att det är ett bra tag kvar till kraschen - fyra miljarder år för att vara exakt.

– Efter ett sekel av spekulationer har vi nu en tydlig bild av vad som kommer att hända med vår galax under de kommande miljarder åren, sa Sangmo Tony Sohn vid Space Telescope Science-institutet i Baltimore.

Hubble fixade sifforna

Hastigheten som Andromedagalaxen rör sig mot Vintergatan är hisnande. Enligt Nasa rör det sig om 402 000 kilometer i timmen, vilket är snabbt nog för att ta sig från jorden till månen på en timme.

Uppgifterna om de två galaxernas kollisionsbana har Nasa lyckats få fram genom noggranna observationer från det berömda Hubble-teleskopet.

Smälter samman

För dem som oroas av den kosmiska smällen kommer Nasa med lugnande besked: "vår jord och vårt solsystem löper ingen fara att förstöras", skriver myndigheten på sin hemsida.

Däremot kommer smällen att leda till att de två galaxerna smälter samman till en galax. Den processen väntas ta ytterligare två miljarder år, rapporterar AFP.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sjuk? Testa om du har Covid-19 med smidigt hemmatest – beställ här

Quicktest

Publisert: