Nyheter

Nye LO-basen svingade åt alla håll

Av: 

Anette Holmqvist

Karl-Petter "Kålle" Thorwaldsson kritiserade sin egen organisation – rejält.
Karl-Petter "Kålle" Thorwaldsson kritiserade sin egen organisation – rejält.

NYHETER

Ombud som höll på att somna till i den sena eftermiddagen satte sig spikrakt i stolarna när Karl-Petter "Kålle" Thorwaldsson, 47, tog till orda.

Han skrädde inte orden – och svingade rejält åt höger, vänster och inåt i LO.

– Vi har inte haft tillräckligt bra svar och vi har det inte ännu heller, säger nye LO-basen.

Om LO fört en tynande tillvaro under Wanja Lundby-Wedins sista år som ordförande så ser det ut att bli nytt liv i organisationen med Karl-Petter Thorwaldsson i ledningen.

Han inledde sitt tal med att tala om makt och bristande jämställdhet.

Och kritiserade sin egen organisation – rejält.

– Det är inget annat än ett fattigdomsbevis när det finns lika många Hans och Jan i LO:s ledning som det finns kvinnor, säger han.

Regeringen och S fick kritik

Men också regeringen och Socialdemokraterna fick sig en släng av sleven. Bland annat kritiserade Thorwaldsson Socialdemokraternas två senaste valrörelser som han menat handlade om irrelevanta saker.

– Det smalnade av så att de två senaste veckorna pratade vi inte om annat än om vi var för eller emot rut-avdragen.

På pressträffen efter installationstalet fördjupade sig Karl-Petter Thorwaldsson i varför han valde att svinga så hårt även mot LO och S.

– Jag tror att politiken och det fackliga uppdraget behöver tydliggöras. Jag har länge oroats över att politiken och det fackliga samtalet handlar om mindre och mindre saker, säger han.

– Jag tror att konfliktlinjerna är bra för demokratin. Min erfarenhet är att om man har mer olika utgångspunkter så till slut tvingas kompromisser fram. Och de kan bli riktigt bra.

Rungande applåder

Några av de områden där han menar att det behövs fler och bättre svar är i arbetet för full sysselsättning. Bland annat gillar han det krav han själv var med och förde då han var SSU-bas i början av 90-talet: en jobb- och utbildningsgaranti för unga.

Den nye LO-basen fick många rungande applåder och "jaaarop" i plenisalen under sitt tal. Talet hade han skrivit själv men bollat med fem-sex olika personer innan han framförde det.

– Jag har fått både bra och dålig kritik av dem jag bollat med. Men jag är helt överväldigad över det stöd kongressen visade mig, säger han.

En av dem som ska ha varit med och hjälpt till med talet är Mikael Romero som nu jobbar på LO och tidigare ingick i förra S-ledaren Mona Sahlins närmaste stab.

ANNONS

Shoppa Bianca Ingrossos nya kollektion på Gina Tricot

Extern länk från Gina Tricot

Klicka här

Publisert: