”Johansson borde ha annat att fundera på”

avLisa Röstlund

S-styrelseledamot kräver stopp för kritik mot Juholt

I går kritiserade Ylva Johansson Håkan Juholt öppet på sin blogg.

– Hon borde ha annat att fundera på, säger Mats Johansson, i S partistyrelse.

Nu kräver han att den interna kritiken mot partiledaren upphör.

På sin blogg skrev Ylva Johansson, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Socialdemokraterna, om att partiet tycks ha parkerat på 25 procent:

"Ett allvarligt underkännande av socialdemokratin och av vår partiordförande. Förtroendet för Håkan Juholt var nere i katastrofala 16 procent strax före jul. Vårt usla läge och låga förtroende kan inte skyllas på någon annan".

Hon skriver också att det är "partiet självt och vår partiledare som har ställt till det".

"Borde ha slutat för länge sedan"

Nyligen liknade riksdagledamoten och förre ministern Thomas Östros Håkan Juholt vid en "popcornmaskin, där förslagen flyger åt olika håll utan struktur".

Nu anser Mats Johansson, som sitter i S partistyrelse, att det får vara nog.

– Vi borde ha slutat med det här för länge sedan och fokusera på politiken. De här uttalandena fördröjer möjligheten att vända utvecklingen och klättra uppåt i opinionen, säger han till Aftonbladet.

"Munkavle ingen idé"

Därför ställer han sig frågande till Ylva Johanssons utspel.

– Ansvarar man för partiets arbetsmarknadspolitik borde man ha annat att fundera på. Jag bor i ett län (Blekinge, reds anm) där 30 procent av ungdomarna är arbetslösa. De vill veta vad socialdemokraterna kan göra för att lösa det, säger Mats Johansson.

Dock efterlyser han inget formellt förbud mot kritik.

– Det är ingen idé att sätta munkavle på människor som vill uttala sig. Det måste vara allas eget ansvar. Men det är inte konstruktivt.

Morgan Johansson: "Nu får det vara slut"

Morgan Johansson (S), ordförande i justitieutskottet, är inne på samma linje som Mats Johansson. På sin facebooksida skriver han:

"Har läst om Ylva Johanssons utspel i hennes blogg. Nu får det faktiskt vara slut med krypskyttet. Våra väljare har rätt att kräva att vi samlar ihop oss och bedriver politik, istället för internt käbbel."

S-veteranen Enn Kokk skriver i sin blogg att partiet måste gå till offensiv.

"Vår partiledare, Håkan Juholt, har gjort en och annan tabbe och har slarvat med annat, men jag ser honom som en man av god vilja", skriver han, uppger TT.

"Så låt oss utgå från vårt nuvarande läge och avböja alla förslag från femtekolonnare i vårt eget parti och stå emot trycket från borgerliga media att göra ett nytt ideologiskt lappkast, formellt kostymerat som ny partiledare. Backa i stället upp Håkan Juholt och ge honom stöd, både i verbal mening och i form av stabila och kunniga rådgivare", skriver han.