De bryter tystnaden

Milan Sevo: Vi skulle hjälpa kungen

Belgrad. Sveriges kung hade bara en person mellan sig själv och den undre världen – hans nära vän Anders Lettström.

För första gången berättar nu Daniel Webb och Milan Sevo hur de drogs in i spelet som skulle städa undan kungavännernas skandaler.

– Hela tiden under de här mötena så lät det som att det var kungen vi skulle hjälpa och att han hölls uppdaterad, säger Daniel Webb.

Landskapet ligger inbäddat i en iskall vit dimma när den svarta Mercedes-jeepen glider upp vid ingången till Belgrads flygplats.

Mannen som kliver ur bilen är lång och kraftig. En svart rock slutar i höjd med låren.

I början av november förra året strax efter att boken om kungen publicerades dök den här mannens namn först upp i ett samtal mellan kungens vän Anders Lettström och en av hans bekanta, Lars Axelsson. Han var den som skulle kunna lösa deras problem.

Tysta ner. Återställa ordningen.

Mannen sträcker fram en tung arm.

– Milan Sevo, hälsar han.

Han är den man som ofta har beskrivits som den svenske "Gudfadern", under många år betraktad som en av Sveriges tyngsta maffialedare.

Kriminella miljöer

Hans närmaste vän sedan 20 år tillbaka är 41-årige Daniel Webb, också han utpekad av polisen som en mycket inflytelserik person i kriminella miljöer.

I dag säger de sig ha lämnat brotten bakom sig. De kallar sig för affärsmän, men deras kontaktnät har fortfarande rötter djupt ner i den värld som styrs av organiserad brottslighet.

Det var just för deras kriminella meriter som en av kungens absolut närmaste vänner, Anders Lettström, ville anlita Sevo och Webb för att städa undan skandalerna i boken Den motvillige monarken.

Boken om kungens okända liv tillsammans med vännerna ledde till en enorm debatt om den svenska monarkins trovärdighet.

Kungen försökte så länge som möjligt undvika frågor om vad som egentligen var sant i boken, och när han till sist tvingades gå i svaromål gjorde han det på sitt eget sätt.

Efter en älgjakt i Västergötland kallade han till presskonferens och sa kort att med anledning av boken så valde hovet nu att "vända blad" och se framåt.

Därefter vände han på klacken och lämnade journalisterna med ett batteri av obesvarade frågor.

Men ytterligare en skandal skulle komma att skaka om hovet.

Genom sin bekant, Lars Axelsson började kungens nära vän Anders Lettström undersöka möjligheterna att få tyst på Mille Markovic mot betalning.

Men Lettström ville inte själv hålla i förhandlingarna. Han behövde någon som bättre förstod den värld där Markovic lever och verkar.

Det var då namnen Daniel Webb och Milan Sevo dök upp.

Det började med ett telefonsamtal.

När Milan Sevo svarade i sin mobil hade han ingen aning om att det skulle göra honom till en av huvudpersonerna i de långa efterdyningarna efter förra årets storm kring kungen.

Samtalet kom en kväll i början av november förra året när han spelade bowling tillsammans med sina söner och Daniel Webb som var på besök i Belgrad.

– Det var en bekant som ringde, som i sin tur hade vänner inom kungens sällskap, säger Milan Sevo.

– De hade fått problem efter boken som kom ut och undrade om vi kunde hjälpa dem att lösa problemet. Vi ombads skyndsamt att åka till Zagreb för ett möte.

”Hade beväpnade vakter”

Daniel Webb och Milan Sevo säger att de inledningsvis bara fick veta att deras uppdrag gick ut på att hjälpa kungen på något sätt. I övrigt inga detaljer.

Men de gick ändå med på att resa till Zagreb följande dag för ett första möte.

– Vi satte oss i bilen och körde de cirka 40 milen dit. Vi visste att det handlade om kungen och att vi skulle kunna vara till hjälp, säger Daniel Webb.

Men det var nära att det skar sig direkt med kungavännernas förhandlingsdelegation.

– När vi kom dit blev det någon form av muskeldemonstration. De hade beväpnade vakter med på mötet och det kändes som om vi var misstrodda, säger Milan Sevo.

– Det var lite oförskämt att först be oss om en tjänst och sedan provocera på det sättet, det hela hade kunnat sluta på ett helt annat sätt, säger han utan att utveckla sig vidare.

Milan Sevo är 43 år. Han begick sitt första grova rån som 16-åring. Han blev värvad av grupp av äldre kriminella och fick 20 000 kronor för sin insats.

Det blev starten på en karriär som skulle leda honom till det absoluta toppskicket i den undre världen, men också göra honom till en måltavla för rivaler på den kriminella marknaden.

Han har klarat sig undan ett mordförsök i sin egen lägenhet tack vare en skottsäker väst. Han har även själv stått åtalad för mord, men friats av tingsrätten i brist på bevis.

Under början av 1990-talet ingick han i den så kallade Örnligan som genomförde en lång rad spektakulära värdetransportrån i Sverige.

Senare kom han att bli den som polisen pekade ut som ledare för det kriminella jugoslaviska nätverket i Sverige.

Sedan åtta år tillbaka lever han i Belgrad där han driver flera klubbar och kaféer.

Kändistäta klubbar

Även Daniel Webbs vuxna liv är kantat av grova brottsanklagelser, Han förekommer i 19 avsnitt i belastningsregistret.

Samtidigt har han lyckats glida fram och tillbaka mellan två världar.

Å ena sidan den där misshandel, vapeninnehav och hot tillhör spelreglerna, liksom risken att hamna i fängelse. Å andra sidan glamorösa inbjudningar till kändistäta nattklubbar.

Han är god vän med flera personer inom film och tv.

– Jag började med ekobrott och tjänade tidigt mycket pengar och det är bara att konstatera att det går snabbt att komma in i de fina rummen om man är rik. Det spelar inte så stor roll vad man har blivit rik på, säger han.

När Webb fick uppdraget av Lettström var det inte första gången han fungerat som ombud mellan den fina och den fula världen.

Vid stölder hos välbeställda familjer på bland annat Lidingö och Djursholm har Daniel Webb, enligt Aftonbladets uppgifter, blivit anlitad för att spåra upp och köpa tillbaka stöldgodset.

Både Milan Sevo och Daniel Webb beskriver sin förvåning över att de plötsligt befann sig i ett sammanhang där de bara hade en person mellan sig själva och Sveriges kung.

– Man kan tycka att de här männen borde ha kunnat hitta andra lösningar, säger Sevo.

Samtidigt återkommer de under våra intervjuer hela tiden till att de tog för givet att kungen var informerad om vad som pågick. Att de ville göra en insats och hjälpa till – mot betalning.

– Vi hade ingen anledning att misstro Anders Lettström när han sa så. Han har varit en av kungens närmaste vänner i snart 40 år, säger Milan Sevo.

Daniel Webb och Milan Sevo har i efterhand anklagats för att ha försökt att utpressa Anders Lettström efter att förhandlingarna med Mille Markovic avbröts.

I ett brev till Lettström krävde de betalt för sina tjänster och summan landade på 2 miljoner kronor, men reglerades senare ner till 500 000 kronor plus moms.

Milan Sevo slår tillbaka att det skulle röra sig om någon utpressning.

- Dom har kontaktat mig och fått hjälp av mig och Daniel. Allt vi gjorde var för att hjälpa kungen. Ingen av de här herrarna har några krediter hos oss. Nu försöker dom att smutskasta oss genom att säga att vi är i någon slags konspiration med Mille Markovic, men som alla hör på banden så kontaktade vi Mille på deras begäran.

Publisert: