Nyheter

Kungen slarvade med skatten för sin Ferrari

Av: 

John Granlund

NYHETER

Monarken slipper böter

I början av juli fick kungen ett rejält motorstopp i Vårgårda.

Men monarken hade fler problem än så - han hade körförbud efter att ha slarvat med fordonsskatten.

MOTORSTOPP. Kungen, i sällskap med Säpoagenter, fick stanna till på en bensinstation i Vårgårda för att få Ferrarin att rulla igen.
MOTORSTOPP. Kungen, i sällskap med Säpoagenter, fick stanna till på en bensinstation i Vårgårda för att få Ferrarin att rulla igen.

Kungens blåa Ferrari 456 MGT är en kär ägodel. Men nu avslöjar Dagens Industri att kungen missade att betala fordonsskatten på 2875 kronor.

Efter den 3 juli fick bilen inte användas eftersom fordonsskatten var obetald - ändå körde kungen 100 mil genom Sverige.

Ber om ursäkt

Bland annat körde kungen sin Ferrari från Stockholm till Västkusten. Då var målet Falkenbergs motorbana där sonen prins Carl Philip tävlade i en racingtävling. Men resan fick ett abrupt avbräck - kungen fick motorstopp och tvingades ställa sig under motorhuven på den olagligt körda bilen.

Från hovets sida ber man om ursäkt för skattemissen.

– Kungen betalar inte personligen den här typen av skatter, även om bilen är hans privata. Vi har en tjänsteman som ska sköta detta, men här har det uppenbarligen inte fungerat. Vi har startat en internutredning och vill verkligen beklaga att skatten inte var betald, säger hovets informationschef Bertil Ternert till DI.

Slipper böter

Normalt sett leder en skatteblunder av den här kalibern till böter. Men det slipper kungen som har åtalsimmunitet. I stället hotas han nu av en dröjsmålsavgift på 100 kronor.

Efter avslöjandet om den uteblivna skatten blev det fart på hovet. I måndags eftermiddag betalades pengarna in på kontot, uppger DI.

Hade kungen fortsatt med sin olagliga körning hade ett värre straff hotat - efter den 2 september hade polisen kunnat skruva loss bilens registreringsskyltar.

Publisert: