Dottern: Det har funnits så mycket ilska i sorgen

Uppdaterad 2012-03-21 | Publicerad 2012-03-20

Ny dagbok avslöjar tv-profilen Jan Svanlunds sista dagar i livet

Tv-profilen Jan Svanlund lämnades ensam i korri­doren på akuten – ny­opererad och med svåra smärtor.

Då skrev hans dotter dagbok om pappans sista dagar i livet.

– Det var så ovärdigt, ­säger Lisa Svanlund.

På måndag är det ett år ­sedan den folkkäre tv-sportprofilen Jan Svanlund, 69, dog på Karolinska sjukhuset i Solna. Dödsorsaken var en massiv hjärnblödning.

Två veckor tidigare hade han genomgått en större ­bukoperation på Carlanderska sjukhuset i Göteborg. Under operationen drabbades han av en stroke och man fattade beslutet att skicka honom till Sahlgrenska.

När dottern Lisa Svanlund, 44, kom till Göteborg fann hon sin pappa på en brits i korridoren på akutmottagningen.

Bilden har etsat sig fast: den blå galonmadrassen, pappas nakna ben som ­hasat ner.

”Pappa började gråta”

”Han har bara sjukhusskjortan på sig, utan ­kalsonger. Kisspåsen har halkat ned på golvet. Hela bilden är grotesk där han ligger som en välkänd ­person, oerhört mån om sin anonymitet, i denna pre­kära situation”, skriver hon i sin dagbok.

Lisa Svanlund köpte en smörgås och försökte mata sin pappa, hon bad om smärtstillande eftersom han var så plågad. En läkare kom förbi och berättade att Jan Svanlund hade fått en stroke – utan att ta sig tid att sitta ner och förklara, enligt Lisa.

– Pappa började gråta. Det var en utsatthet som var så beklämmande. Det var då pappa bad mig dokumentera allt, säger hon.

Hon förde dagbok, tog bilder och skrev upp namn, hennes pappa – journalisten – förstod att det inte gick rätt till, berättar dottern.

– Jag satt med pappa i fem–sex timmar, utan att någon tittade till honom. Det är vidrigt när man ­tänker på det.

Riktar skarp kritik

Dagen efter flögs Jan Svanlund till Karolinska sjukhuset där han opererades och vårdades de sista dagarna i sitt liv.

Efteråt anmälde Lisa Svanlund vården i Göteborg – hon tror att pappan hade levt i dag om han fått bättre vård i ett tidigt skede.

Både Sahlgrenska och Carlanderska gjorde dessutom egna lex Maria-­anmälningar. Bemötandet på Sahlgrenskas akut­mottagning får skarp kritik av Socialstyrelsen som nu kräver att sjukhuset åtgärdar de allvarliga bristerna.

”Det kan inte nog framhållas att en god vård ska ­genomföras i samråd och med respekt för patientens självbestämmande och ­integritet”, skriver Socialstyrelsen.

Sjukhuset ska nu bygga om akutmottagningen för att undvika att fler patienter får träffa läkare i sjuk­husets korridorer.

– Det är oacceptabelt. Vi har redan ändrat våra rutiner, men för att klara det fullt ut i alla situationer ­behöver vi bättre utformade lokaler, säger Mats Tullberg, chefläkare på Sahlgrenska sjukhuset.

”Hjälper i sorgen”

För familjen är det en upprättelse.

– Det hjälper i sorgen. Förhoppningsvis kan det hjälpa andra också, säger ­Lisa Svanlund.

Det är också därför hon nu samlar sina erfaren- heter från året i en bok om sin pappa Jan. Hon började skriva för att ­hantera sin sorg.

– Det har varit jättetungt. Det har funnits så mycket ­ilska i ­sorgen.

Ville cykla Vätternrundan med sin dotter

Började på SVT 1966. Hans specialområden var häst- och motorsport. Han fick smeknamnet ”Svanis” och blev en av SVT-sportens viktigaste profiler.

Jan Svanlund gick i pension 2006 men fortsatte att arbeta.

Den 14 mars förra året genomgick han en större, planerad bukoperation. Två veckor senare, den 26 mars, dog han av en massiv hjärnblödning. Enligt Socialstyrelsens utredning finns det inget som tyder på att det var brister i vården som ledde till hans tidiga död.

Jan Svanlund var mycket aktiv, han sprang långlopp, cyklade och ­planerade att cykla Vätternrundan med sin dotter.