Inter Ikea och pensionsjättar delägare i skandalbolaget

Av: Sebastian Chaaban

Publicerad:
Uppdaterad:

”Förstår att människor är upprörda”

Ikeas grundare Ingvar Kamprad och de svenska pensionsjättarna Skandia och Länsförsäkringar har investerat stora pengar i riskkapitalbolaget Triton – som i sin tur äger Carema Care.

Nu pressas Triton att se över förhållandena på vårdbolaget.

– Det är viktigt för oss att veta hur de hanterar det här, säger Annie Sebelius, informationschef på Skandia.

Triton är ett av Sveriges största riskkapitalbolag, de äger och investerar i ett stort antal bolag.

Bland annat äger Triton 50 procent av företaget Ambea som i sin tur äger det nu skandalomsusade vårdföretaget Carema Care.

Två av styrelseledamöterna för Ambea är även partners i Triton. Triton har förutom i Stockholm även kontor i London, Tyskland och i skatteparadisen Luxemburg och Jersey.  

Hotar att dra in framtida investeringar

Skandia och Länsförsäkringar har investerat stora pengar i Tritons tre riskkapitalfonder.

Nu pressar bolagen Triton att se över Carema Care – annars hotar de med att dra in framtida investeringar.

– Vi har tagit kontakt med Triton för att få deras version. Det är viktigt för oss att veta hur de hanterar det här. Vi kommer att ha fortsatt diskussion även framöver med dem. Triton kan så klart tänka sig att öppna upp för andra investeringar vid andra tillfällen och hur de hanterar det här påverkar våra utvärderingsparametrar, säger Annie Sebelius, informationschef vid Skandia.

Skandia vill inte uppge hur mycket pengar de har lagt i Triton, men säger att det rör sig om en minoritetspost.

– Vi för en diskussion med dem kontinuerligt nu, om det som varit och vi kommer också att göra det framöver. Där är det väldigt viktigt för oss vilka åtgärder de gör på kort och lång sikt, säger Annie Sebelius.

Förutsätter att Triton agerar

Länsförsäkringar vill heller inte uppge summan som bolaget pumpat in i Triton. I ett mejl till Aftonbladet skriver Länsförsäkringars pressansvarige Knis Karin Björklöf att bolaget förutsätter att Triton nu kommer att agera:

"Länsförsäkringar har inget direktägande i vare sig Carema eller deras moderbolag Ambea, utan i tre av Tritons fonder. Vi förutsätter att också Triton agerar för att komma till rätta med de grava missförhållanden som media rapporterat om. Detta har vi självfallet också framfört till Triton. Nu avvaktar vi och ser hur Triton agerar."

Ingvar Kamprad ägare

Även Ikeas grundare Ingvar Kamprad har lagt stora pengar i riskkapitalbolaget Triton via sitt bolag Inter Ikea Group.

– Jag förstår att människor är upprörda och oroliga. Alla förtjänar en värdig omsorg på ålderns höst, skriver Anders Bylund, talesperson för Inter Ikea Group till Aftonbladet.

Enligt Bylund så är Inter Ikea en passiv ägare i Tritons fonder och äger ungefär 3,4 procent i fonden som via företaget Ambea äger Carema Care.

2008 gjorde Inter Ikea ett finansieringsåtagande och gick in med 75 miljoner euro, vilken gav dem 3,4 procent av fonden.

Inter Ikea har även tidigare gått in med pengar i Tritons tre fonder.

”Gör sitt yttersta för att rätta till bristerna”

Inter Ikea Group är ett finansföretag som ytterst kontrolleras av Ingvar Kamprad och hans familj. Till Inter Ikea Group betalar alla Ikea-varuhusen runt om i världen 3 procent av omsättningen.

– Det går enligt vår uppfattning aldrig att skapa sunda affärer och en långsiktigt bra värdeutveckling utan att sköta och utveckla verksamheten på ett bra sätt. Grunden för alla företag är att leva upp till ansvaret mot kunderna, och i en verksamhet som Carema gentemot brukarna, de gamla som behöver omsorg, och deras anhöriga, skriver Anders Bylund.

– Jag är samtidigt övertygad om att Triton delar detta synsätt. Och jag är också övertygad om att Caremas ledare och medarbetare gör sitt yttersta för att rätta till bristerna. Inter IKEA Group har varit tydliga i detta budskap till Triton.

Publicerad: