Putin blir president

Det blir en brakseger för Vladimir Putin.

Flera vallokalundersökningar visar att den sittande premiärministern får 63 procent av rösterna.

– Jag lovade att vi skulle vinna, vi vann, säger Putin själv från en scen i Moskva.

Vladimir Putin blir president i Ryssland igen. Han får 58 procent av rösterna, enligt det ryska institutet VTsIOM:s vallokalundersökning. Samtidigt har siffrorna från rösträkningen börjat komma in. Efter att drygt 22 procent av rösterna har räknats har Putin 62,88 procent.

Kommunistledaren två

Två ser så här långt kommunistledaren Gennadij Ziuganov ut att bli med 17,43 procent. Mineralmagnaten Vladimir Prochorov har 7,45 procent och liberaldemokraten Vladimir Zjirinovskij har 7,46 procent.

Putinanhängare firar

På kvällen har cirka 100 000 anhängare till Putin samlats på Manezhtorget mitt i Moskva. En stor scen med enorma bildskärmar har byggts upp och folkkära artister uppträder.

Väntad seger

När resultatet från vallokalundersökningarna offentliggjordes på skärmarna var det oväntat lite reaktioner från anhängarna.

Knappt något jubel alls från de samlade, och när Putin klockan 20 svensk tid tog plats på scenen var mottaget svalt från de egna supportrarna. Han höll ett kort tal med avgående presidenten Dmitrij Medvedev vid sin sida.

– Det var ett ärligt och öppet val, säger Putin på scenen.

"Putin kommer"

Vissa ryssar var nöjda med resultatet.

– Jag är jätteglad. Vi behöver en stark och bra ledare som Putin, säger 17-åriga Anna till TT, efter att resultatet från vallokalundersökningarna redovisats.

Fuskanklagelser

Allt tyder nu på att Putin återvänder till presidentposten. Sedan 2008 har Putin varit Rysslands premiärminister, men mellan 1999 och 2008 var han president i landet. Presidentposten innehas just nu av Dmitrij Medvedev.

Samtidigt som Putinanhängarna har firat har över 2000 rapporter om misstänkt valfusk strömmat in från vallokalerna runt om i landet, enilgt den oberoende valorganisationen Golos.

Och det har inte varit utan våldsamheter. Tre poliser har dödats i en attack mot en vallokal i ryska Kaukasus, rapporterar nyhetsbyrån AFP enligt TT.

Texten uppdateras.

Publisert: