Nyheter

Sköts till döds efter eldstrid

NYHETER

Den franska elitstyrkan Raid har nu stormat misstänkte massmördaren Mohammed Merahs lägenhet.

Vid 11.20-tiden hördes skottlossning från bostadsområdet.

Mohammed Merah dödades i striden, bekräftar Frankrikes inrikesminister Claude Guéant.

Polisen har belägrat Mohammed Merah lägenhet i över 30 timmar. Hela tiden har det spekulerats i om den misstänkte mördaren fortfarande lever, men vid 11.20-tiden hördes skott från bostadsområdet. 

”Sköts till döds”

Frankrikes inrikesminister Claude Guéant bekräftade senare att Merah sköts till döds i skottväxlingen. Dessutom skadades tre polismän, varav en allvarligt. Polisens specialstyrkor använde gas för att försöka paralysera gärningsmannen när de tog sig in byggnaden, uppger vittnen och poliskällor.

Gärningsmannen öppnade eld och sköt mot polisen samtidigt som han försökte fly genom ett fönster i badrummet, uppger Reuters. Omkring 300 skott ska ha avlossats vid sammandrabbningen som varade ett par minuter uppger tidningen Le Monde

Aftonbladets utsände Staffan Lindberg såg vid 11.40 hur vårdpersonal rusade in i byggnaden.

Vill dö med vapen i hand

Enligt franske inrikesministern Claude Guéant lovade Merah kämpa till slutet.

– Han har förklarat att han vill dö med vapen i hand, säger Claude Guéant enligt TT.

Merah misstänks för skolskjutningen i måndags och tre andra mord på soldater vid en arméflygbas i närliggande Montabaun tidigare i mars.

Han uppges inte visa någon ånger utan planerade för fler attentat - mot en specifik soldat och två poliser.

Aftonbladet rapporterar om händelserna i Toulouse:

12.00 Frankrikes inrikesminister Claude Guéant bekräftar att Muhammed Merah dödades i skottlossning med polisen. Minst tre poliser ska också ha skadats. En av dem allvarligt.

11.42 Fransk media, bland andra Le Monde, rapporterar att Muhammed Merah har skjutits till döds.

11.40 Aftonbladets utsände ser hur vårdpersonal rusar in i byggnaden där Muhammed Merah befinner sig.

11.30 Skottlossningen tystnar.

11.20 Skottlossning hörs från bostadsområdet.

10.38 Enligt uppgifter till Sky News finns polisen i en grannlägenhet till den där Muhammed Merah befinner sig.
 

10.33 Fler explosioner hörs från lägenhetskomplexet.

09.55 Vittnen har sett hur vårdpersonal har burit fram en bår till avspärrningarna vid lägenheten i Toulouse.

08:15: Enligt inrikesminister Claude Guéant kan Muhammed Merah ha begått självmord.

– Vi har inte haft någon kontakt med honom sedan i går kväll, säger Guéant i en intervju med tv-kanalen RTL.

06.30: Smällar hördes från byggnaden vid upprepade tillfällen under natten. Mannen håller ännu stånd mot poliserna. Franska regeringen har nu bekräftat att smällarna är taktik för att hålla mannen vaken.
 

02.26: Det spekuleras om att polisen smäller av skott eller detonationer för att förhindra att den misstänkte terroristen får chans att sova.
02.02: Enligt BBC och Sky News har både skottlossning och en eller flera explosioner hörts från byggnaden.
01.48: Och ytterligare en smäll har hörts från byggnaden.
01.45: Ännu en smäll har hört från platsen vilket tyder på att Merah är kvar i byggnaden.
00.49: Enligt CNN:s reporter på plats i Toulouse lämnade en kolonn av polisfordon kvarteren där belägringen av seriemördarens lägenhet pågått sedan i går natt. I en av bilarna satt en person med täckt ansikte, vilket väckte spekulationer om att den misstänkte hade gripits, skriver TT

00.46: Inrikesministerns talesman Pierre-Henry Brandet berättar för Reuters att smällarna ”var ett försök att skrämma den beväpnade mannen som verkar ha ändrat sig och inte vill ge upp”.

00.33: En talesman för inrikesministern bekräftar för Reuters att explosionerna var till för skrämma den misstänkte terroristen.
00.27: Flera polisfordon har lämnat huset. Ett hade blåljusen tända, men körde utan sirener, uppger Aftonbladets korrespondent. Det är oklart varför fordonen lämnat byggnaden och vad det betyder.

00.15: Nu uppger franska inrikesdepartementet för journalister att explosionerna genomfördes för att sätta press på Merah, snarare än inledningen av en stormning.
00.07: Tidningen France Soir uppger att dörren har sprängts. Polisens insatsstyrka ska nu vänta på en reaktion.
00.01: I fransk media spekuleras om explosionerna kommit av att man sprängt sönder lägenhetsdörren, eller om de bara var en del av en ”psykologisk skrämseltaktik”.

23.46: Stormningen av lägenheten har inletts, uppger Toulouses vice borgmästare enligt Reuters.
23.44: Soren Seelow, reporter på tidningen Le Monde, twittrar att han såg tre ljusblixtar i samband med explosionerna.

23.35: Tre höga smällar har hörts vid byggnaden där belägringen pågått hela dagen.

– Det låter som explosioner, säger Aftonbladets Staffan Lindberg på plats.
22.24: Insatsstyrkor har intagit positioner utanför byggnaden där Merah finns. De är klädda i skottsäkra västar och hjälmar, uppger France24.
21.57: Flera poliser med kravallutrustning har anlänt till platsen, uppger Aftonbladets Staffan Lindberg i Toulouse.

21.49: Mobilmottagningen ska ha återkommit men området är fortfarande helt mörklagt, uppger France24.
21.33: Sky uppger att flera reportrar som bevakar händelsen samtidigt har förlorat mottagningen på sina mobiltelefoner alldeles nyligen. Det är fortsatt mörkt i området då strömmen brutits.
21.09: Enligt Frankrikes inrikesminister Claude Gueant ska Merah ha förklarat att han fått order från al-Qaida för att genomföra dåden i Toulouse, skriver AFP.
21.05: Vittnen uppger för nyhetssajten France24 att man brutit strömmen i området, vilket mörklagt flera hus.
21.00: Franska TV2 har publicerat en bild på den misstänkte Mohammed Merah. Se bilden ovan.
20.34: – Läget är helt oförändrat. Det verkar pågå förhandling fortfarande. Poliser kommer och går och löser av varandra. Vi väntar fortfarande på upplösningen. Det har gått rykte om att han skulle vara beredd att lämna över sig under kvällen, men det vet vi inte om det stämmer, säger Aftonbladets reporter på plats Staffan Lindberg.

19.52: Efter närmare 17 timmar är Merah fortsatt omringad av polis i sin lägenhet i Toulouse och vägrar ge upp. Han har tidigare sagt till förhandlarna att han ska ge upp sent i kväll.

Amerikansk underrättelsetjänst arbetar med att reda ut hans kopplingar till al-Qaida och dess brittiska motsvarighet vill ha reda på Merah har kopplingar som kan försätta Storbritannien i fara även om inga sådana är kända i nuläget, uppger AP.

18.08: Polisen ska ha hittat den kamera som Merah uppger att han har filmat alla morden med, skriver France 24.

18.06: France 24 rapporterar att polisen fortfarande förhandlar med Merah som tidigare lovat att ge upp under eftermiddagen utan att göra det.

18.05: Den över 14 timmar långa belägringen fortsätter, ännu har polisens insatsstyrka inte kunnat gripa Merah.

– Insatsstyrkan har vid flera tillfällen försökt ta sig in. Varje försök besvaras med eld från hans skjutvapen, säger statsåklagare Francois Molins enligt Le Figaro.

Merah ska vara beväpnad med flera tunga vapen, bland annat en Kalasjnikov, en Uzi och kanske också handgranater uppger BBC.

17.38: Merahs mor, bror och en vän till brodern sitter i polisförvar. Deras telefoner började avlyssnas i går, uppger France 24.

17.32: Polisen säger sig ha hittat den motorcykel som Merah ska ha ha använt vid dåden, uppger åklagare Molins enligt Sky News.

– Polisen söker fortfarande aktivt efter en Renault Clio som tros innehålla ett antal vapen och ammunition, säger Molins.

17.13: "Han säger sig ha agerat ensam. Han har inte uttryckt någon ånger annat än att han inte kunnat öka antalet offer" säger Francois Molins, enligt AFP.

Merah uppges ha skrutit och sagt att han "fått Frankrike på knä", skriver Sky News.

Enligt France 24 har Merah erkänt alla sju morden.

17.08: Francois Molins bekräftade på presskonferensen att samtalet till France 24 kom från den misstänkte Merah, uppger den franska radiokanalen. Där hotade han med fler attacker i hela Frankrike och påstod att alla tre tidigare attacker har filmats, och inspelningar ska läggas ut på nätet.

Läs mer om telefonsamtalet.

16.57: Åklagaren uppger på en presskonferens att Merah sagt till polisens förhandlare att han kommer ge upp sent ikväll, skriver Sky News. Molins uppger också att 23-åringen planerat att attackera en specifik soldat och två poliser i attacken som var planerad till i dag.

Under presskonferensen framkom också att Merah ska ha terrorutbildats i Waziristan.

16.54: Franske åklagaren Francois Molins utvecklar uppgifterna om att Merah ska ha skickats tillbaka till Frankrike av amerikanska styrkor. Enligt honom ska afghansk polis ha stoppat 23-åringen och överlämnat honom till amerikanerna som sedan "satt honom på första plan till Frankrike", uppger Sky News.

16.41: Enligt uppgifter till AFP har den amerikanska armén skickat Merah från Afghanistan tillbaka till Frankrike. Mer uppgifter om det ska följa skriver Sky News.

16.15: Sarkozy närvarar vid begravningen för de tre soldater som sköts ihjäl i Montauban.

– Det här var inte den död de förberett sig för, det här var inte en död på krigsfältet, det här var en terroristavrättning, säger presidenten enligt BBC.

16.07: Merah ska ha berättat för polisens förhandlare om en fjärde attack efter att de belägrat hans lägenhet. Den ska, som tidigare nämnts, varit riktade mot en soldat. I samtalen med Merah säger han att han valt ut en specifik soldat i Toulouse som han skulle dödat i morse, uppger källor enligt AFP.

15.54: Enligt den franske presidenten Sarkozy hade den misstänkte gärningsmannen planerat ett nytt dåd idag. Det var vid ett möte med judiska grupper i dag som presidenten uppgav att gärningsmannen skulle ha planerat ett dåd som skulle ha genomförts i morse, rapporterar BBC.

En källa nära utredningen bekräftar planerna på ytterligare ett attentat. Merah ska ha planerat att slå till mot en soldat, enligt Le Mondé.

15.47: Franska inrikesministern uppger att Mohammed Merah är 23 och inte som tidigare rapporterats 24 år gammal. Han ska vara född i oktober 1988, skriver Sky News.

15.44: Förhandlingarna kan dra ut på tiden. Enligt franska myndigheter är samtalen långa och svåra på grund av Merahs "häftiga temperament", uppger AFP.

15.11: Sprängämnen som hittades i broderns bil påträffades i morse och brodern kan vara knuten till samma ideologi som Merah, skriver AFP som hänvisar till uppgifter från den franska inrikesministern Claude Guéant.

Vilken typ av explosiva ämnen som har hittats är oklart.

14.55: BFM, som ursprungligen rapporterade att 23-åringen gripits, backar nu och säger att det finns oklarheter, uppger BBC.

14.50: Sprängämnen har påträffats i en bil tillhörande en bror till den misstänkte gärningsmannen, uppger polisen, enligt AFP.

14.43: Uppgifterna om gripandet förnekas av såväl inrikesdepartementet som presidentstaben.

14.38: Även tidskriften Le Point hänvisar till en poliskälla som säger att gärningsmannen gripits efter förhandlingar i tolv timmar, rapporterar TT. Le Figaro skriver rakt ut att uppgifterna om gripandet är felaktiga. Aftonbladets reporter på plats kan inte omedelbart bekräfta uppgifterna.

14.30: BBC rapporterar att Merah ska ha gripits inne i bostadshuset. Men det är oklart om han överlämnade sig frivilligt eller om polisen stormade bostaden.

14.22: Den misstänkte gärningsmannen Mohammed Merah grips enligt TT efter 11 timmars förhandling. TT hänvisar till tv-kanalen BFM. Samtidigt har Frankrikes president Nicolas Sarkozy anlänt till Toulouse.

14.06: En poliskälla uppger att Merah sagt sig redo att ge upp vid 14.30-tiden. Samtidigt uppger polisen att de är beredda att storma byggnaden om han Merah inte ger upp.

13.01: Merah återupptar samtalet med polisens förhandlare.

12.41: En påstådd vän till Merah har erbjudit sin hjälp att få ut den misstänkte.

Enligt AFP sa mannen, som inte ville uppge sitt namn, att han kände Merah "från en bilbverkstad" och var chockade när han fortstod att det var vännen som var huvudmisstänkt för morden.

11.46: Frankrikes president Nicolas Sarkozy säger i ett uttalande att landet inte får delas på grund av terrorism:

– Vi ska inte ge efter för diskriminering eller hämnd efter skjutningarna, säger han enligt France24.

Salam Fayyad, premiärminister för självstyret på Västbanken, tar avstånd från attacker i Palestinas namn:

– Det är dags för dessa brottslingar att sluta säga sig utföra sina terrorhandlingar i Palestinas namn och sluta låtsas kämpa för de palestinska barnens rättigheter, säger Fayyad i ett uttalande enligt AFP.

11.40: Inrikesminister Guéant uppger att underrättelsetjänsten haft ögonen på Merah länge.

– Han hade i flera år följts av DCRI och dess agenter i Toulouse, men det fanns aldrig någonting som tydde på att han förberedde något brottsligt, säger Guéant, enligt AFP.

11.30: Grannarna uppges vara evakuerade.

– En buss med evakuerade grannar passerade precis. Folk såg chockade ut, säger Aftonbladets reporter Staffan Lindberg, som rapporterar direkt från avspärrningarna i Toulouse.

11.20: Merah slutar prata med polisens förhandlare.

11.09: Den misstänkte gärningsmannens mamma grips, liksom hans flickvän och flera syskon. Grannar till 24-åringen i bostadshuset vädjar till polisen om att få evakueras.

09.20: Enligt nyhetsbyrån AFP hördes en explosion vid huset strax efter 09.

– Det var en bil på gatan som stod i vägen, vi var tvungna att flytta på den, säger en talesman för polisen till Aftonbladet på plats.

09.05: Merah kastar ut en pistol - en Colt 45. - genom fönstret i en överenskommelse med polisens förhandlare. I utbyte får han ett verktyg för att kunna kommunicera med polisens medlare. Polisen vet dock att han har tillgång till fler vapen i form av ett automatvapen av märket Uzi, ett av märket Kalasjnikov samt ytterligare vapen. Samtidigt säger Merah att han kommer att överlämna sig själv i eftermiddag.

08.30: Uppgifter kommer om att Merah tidigare varit gripen i Afghanistan.

07.30: Merahs mamma förs till platsen för att få kontakt med sin son. Men mamman vägrar och säger att hon inte har något inflytande över sin son.

06.44: Frankrikes inrikesminister Claude Gueant anländer till avspärrningarna. Han bekräftar att Merah uppgett att han tillhör terrornätverket al-Qaida. Till polisens förhandlare har han uppgett att han vill hämnas för palestinska barn som dödats i mellanöstern och att han är upprörd över den franska arméns uppdrag utomlands.

06.00: De första rapporterna om händelsen når medierna. 300 poliser har slagit en järnring runt bostaden.

– Det är enormt mycket poliser, de är överallt. Det är en allvarlig och spänd stämning. Poliserna verkar tagna av allvaret, berättar Staffan Lindberg.

– Det här är bara två kilometer från skolan där skottlossningen skedde.

03.00: Polisen inleder razzian mot 23-åringen i en lägenhet på bottenvåningen i ett hus i stadsdelen Côte Pavée. Mohammed Merah svarar med att skjuta mot polisen, enligt uppgift förberedd innaför sin dörr. En polis träffas i knät, den andre i axeln. En tredje polis uppges ha chockats efter att ha hans skottsäkra väst träffades. Merahs bror, vars IP-adress kunnat spåras via ett mejl till en av de skjutna soldaterna, grips.

ANNONS

Munskydd, Covidtester och mycket mer till bra priser – och SNABB leverans hem till dörren!

Extern länk från Meds

Köp nu

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter