Cirkus Cirkör lät misstänkt våldtäktsman jobba kvar

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
NYHETER

Cirkus Cirkör lät en misstänkt våldtäktsman vara kvar i föreställningen trots att det informerats av polisen om att han var under utredning, rapporterar Kaliber i P1.

Mannen dömdes senare till två års fängelse för våldtäkt på en 26-årig kvinna som vikarierade på cirkusen.

– Vi tyckte att det var motstridiga uppgifter. Med tanke på hur omtyckt han var och att hur viktigt det var för oss att han var med kunde vi inte lyfta honom ur produktionen. säger Anders Frennberg, vd för Cirkus Cirkör till Kaliber.

Våldtäkten inträffade på en efterfest till en personalfest som Cirkus Cirkör hade och mannen skulle vara med i en kommande föreställning. Hon gick och la sig en en säng når hon mådde dåligt och vaknade av att mannen våldtog henne.

Till en början försökte hon att inte tänka på vad som hänt men i samband med MeToo-uppropet under hösten 2017 valde hon att berätta för skolan hon gick på och polisanmälde mannen, berättar 26-åriga Robyn från Danmark för Kaliber.

Cirkus Cirkör informerades om att mannen var föremål för polisutredning men fick trots det jobba kvar. Även när han häktades i sin frånvaro tillät cirkusen mannen att fortsätta vara med i föreställningen. Först när han häktades strax efter den sista föreställningen slutade Cirkus Cirkör ge mannen uppdrag.

– Jag ville inte ha något att göra med dem. När jag kunde sätta ord på det var jag arg, han jobbade fortfarande kvar, säger Robyn till Kaliber.

”Trodde inte han var farlig”

I efterhand ångrar Cirkus Cirkör hur händelsen hanterades.

– Vi tyckte att det var motstridiga uppgifter. Med tanke på hur omtyckt han var och att det var viktigt för oss att han var med kunde vi inte lyfta honom ur produktionen. Vi hade ett läge där vi inte trodde att han var farlig, säger Cirkus Cirkörs vd Anders Frennberg till Kaliber.

Mannen dömdes senare mot sitt nekande till två års fängelse för våldtäkt.

– Sen när vi har sett hur bieffekterna av det här blev tycker vi inte det var rätt beslut vi tog, säger Frennberg.

#MeToo - detta har hänt 00:41
ARTIKELN HANDLAR OM

MeToo