Knarkkung gripen efter åtta år på flykt

1 av 2 | Foto: Saoud Rezgani greps i Spanien i augusti.
NYHETER

Han fejkade sjukdom och fritogs 2004.

Sedan dess har den internationellt efterlyste knarkkungen Saoud Rezgani, 36, jagats av polisen.

Nu har han gripits i Spanien.

Saoud Rezgani dömdes till sex års fängelse för grovt narkotikabrott 2003 efter att han smugglat in nära 50 kilo cannabis från Köpenhamn till Sverige.

Fritogs utanför sjukhus

Under natten mot den 4 juli 2004 larmade Rezgani, som är marockansk medborgare, sjukvårdare till sin cell. Han vred sig i plågor och påstod att han hade ont i magen.

Men när han fördes till Norrtälje sjukhus under morgonen svängde en bil upp i hög fart utanför akuten. En man i rånarluva hotade sjukvårdarna och slet in Rezgani i bilen där också en annan man i rånarluva satt.

Greps i Málaga

Sedan dess har Rezgani varit spårlöst försvunnen, internationellt efterlyst och en av många kriminella på polisens Ikaroslista.

– Det är en äkta knarkkung. Honom skulle vi gärna få tag på. Vi har fått signaler på att han fortsätter att handla med knark från Spanien och Marocko – till Norden, sa Ulf Högström på Rikskriminalen till Aftonbladet 2007.

Nu är Rezgani fast.

Han greps den 25 juli i Málaga på spanska solkusten, bekräftar Bertil Olofsson, chef för rikskriminalpolisens internationella sektion.

Kommer utredas

Dagarna efter informerades den svenska polisen. Nu väntar man på besked från spansk domstol om utlämnande till Sverige.

– Vi ställde en förfrågan den 17 augusti och fick besked om att ärendet förts över till högre domstol. Det är alltid ett domstolsförfarande, säger Bertil Olofsson.

Saoud Rezgani var efterlyst för avtjänande av fängelsestraff och kommer att lämnas över till kriminalvården när han kommer till Sverige.

Själva rymningen är inte straffbar, men polisen kommer att utreda om Rezgani gjort sig skyldig till nya brott under tiden på flykt.