Nyheter

Tv-licensen kan avskaffas

Av: 

Ivar Nilsson

NYHETER

Tv-licensen ska avskaffas och public service ska i stället finansieras via skattsedeln, erfar tidningen Resumé.

– Det kan faktiskt bli förödande för public service i Sverige, säger Mats Svegfors, vd på Sveriges radio.

Två gånger tidigare har frågan om hur public service ska finansieras utretts, men utan att politikerna har kunnat komma överens om en ny modell. Men nu kan de ha enats. Enligt tidingen Resumé väntas utredaren Martin Holmgren föreslå att den nuvarande tv-licensen tas bort och att finansieringen i stället ska ske via skattsedeln.

I dag är licensen knuten till innehav av en tv-mottagare och pengarna betalas in via Radiotjänst i Kiruna. Men det kan det nu bli ändring på.

Betalas via skattsedeln

Enligt riksdagsmannen Gustaf Hoffstedt (M), som sitter i utredningens politiska referensgrupp, råder "nära nog konsensus" om att ersätta tv-licensen med ett system som liknar begravningsavgiften, med en öronmärkt tv-avgift. Den skulle då tas in via skattsedeln och behöver inte vara knuten till innehav av en tv.

Ett av skälen till att införa en ny finansieringsmodell är att många i dag tar del av tv och radio via datorn eller mobiltelefonen.

– Om nu detta är huvudinriktning så är den viktiga frågan om det blir en avgift eller om det blir en skatt, säger Sveriges radios vd Mats Svegfors.

Han menar att det finns en risk att det i praktiken blir en skatt, även om den kallas för avgift.

Risker med skattefinansiering

Om det skulle bli en ren skattefinansiering skulle det enligt honom få stora konsekvenser, eftersom SR, SVT och UR då skulle finansieras som vilka andra myndigheter som helst.

– Blir det en skatt så blir public service en del av hela budgethanteringen och då blir det en jätteförändring av public service i nästan alla olika avseenden, säger han.

Och farhågorna delas av Eva Hamilton, SVT:s vd och ordförande för Radiotjänst.

– Det vore att riskera den journalistiska självständigheten, meddelar hon i en skriftlig kommentar.

Hon menar också att dagens system fungerar bra att cirka 90 procent betalar sin tv-avgift.

– Detta ger en självklar relation till publiken, som enligt ett flertal undersökningar hyser störst förtroende för public service-bolagen relativt alla andra företag och institutioner i Sverige.

Men hon tillägger att det är angeläget att förändra avgiften så att den även omfattar strömmade tjänster, som SVT play.

Utredaren: inte klart än

Men utredaren Martin Holmgren avvisar påståendena om att förslaget skulle vara klart.

– Vi har inga förslag som lutar åt något håll. Vi prövar olika tankar och när det gäller finansieringsfrågan så för vi diskussioner om vi ska ha en finansiering kopplad till tv-apparater eller om vi ska ha en annan modell, säger han.

En avgift via skattsedeln skulle enligt honom leda till att man får pengar från fler. Men om den nya avgiften skulle bli högre eller lägre än dagens kan han inte svara på.

Den 1 september ska utredningen lämna sitt betänkande och en ny finansieringsmodell skulle i så fall kunna införas 1 januari 2014.

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert: