Lever i lyx för dina pengar

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Din ränta ger dem miljonlöner: Aftonbladet granskar de fyra bankchefernas dyra vanor

1 av 7
HAR DRAGIT IN 94,7 MILJONER Annika Katarina Falkengren, SEB:s koncernchef sedan 2005. Bor i villa i Djursholm.

De styr sina imperier från palats, bor på 400 kvadrat i rikemansområden och håller sig med lyxhustrur.

När bankcheferna någon enstaka gång kommenterar sin välfärd låter det som om de tagits på bar gärning:

– Det är en fin lägenhet ...

I tv-serien ”Solsidan” gnisslar Fredde (Johan Rheborg) tänder när barndomskompisen Kristian (Jonas Karlsson) kommer tillbaka som miljardär. I verklighetens Solsidan i Saltsjöbaden spelas rollerna också av två grannar: riskkapitalisten Christer Gardell och Swedbanks vd Michael Wolf.

När Gardell i en intervju i tidningen Affärsvärlden försöker jämställa sig med Wolf och säger att ”vi lärde känna varann i Saltis”, då markerar Wolf distans – ”vi ses bara någon enstaka gång i sociala sammanhang”.

För så här är det: Gardell betraktas som en oborstad uppkomling, medan Michael Wolf tillhör bankadelns innersta krets: de fyras gäng.

Sveriges storbanker – Handelsbanken, Nordea, SEB och Swedbank – skulle kunna ratta hela landet i flera år utan att en enda invånare behöver betala en spänn i skatt.

Kan betala allt – i två år

Tillsammans har de fyra 1 700 miljarder i skattkistorna. De kan betala allt från a-kassa, skola, sjukvård och försvar till äldreomsorg – ja, hela Sveriges statsapparat – i två år.

Vanliga hederliga svenskar har byggt upp bankernas förmögenheter. Enligt Villaägarna betalar alla som har tvåmiljonerslån och rörlig ränta ungefär 20 000 kronor för mycket varje år, jämfört med vad lånen kostar bankerna. Under 2011 (de tre första kvartalen) var storbankernas räntenetto – vinst på räntan – 80 miljarder kronor. Det är 4,6 miljarder mer än samma period 2010.

Likt gamla furstendömen styrs storbankerna från fyra palats (Handelsbankens och SEB:s är äldst och mest italieninspirerade), alla belägna vid eller nära Kungsträdgården mitt i Stockholm. Fasaderna pryds märkligt nog av ymnighetshorn och giriga män med penningpung.

Bor på Östermalm

När de fyra bankcheferna – som tillsammans tjänade 39,5 miljoner 2010 – lämnar marmorgolven i Stockholm city efter ännu en dags värv åker de hemåt i tjänstebil eller strosar till tjänstelägenheten på Östermalm.

Nordeas Christian Clausen leder bostadsligan (med en vacker stadsvilla på 400 kvadratmeter i Lärkstaden), medan Swedbanks Michael Wolf kvalar in på andraplats (369 sjönära kvadratmeter på Solsidan). SEB:s Annika Falkengren kniper också en pallplats, med 352 kvadratmeter på en höjd med utsikt och stentrappa ner till havet i Djursholm.

Byter snart ner sig

Handelsbankens Pär Boman är så hemlig att hans pressavdelning inte vill avslöja den möblerade tjänstebostadens storlek. Men den har förmånsvärderats till 33 000 kronor i månaden av Skatteverket och består av tre delar: en bostadsdel på tre rum och kök, en avdelning för representation och ett kontor.

Snart tappar Nordea-Clausen förstaplatsen när han tvingas byta ner sig till 256 kvadrat, eftersom stadsvillans ägare sagt upp hyreskontraktet. I stället har Nordea köpt en vd-lägenhet lite längre bort på Östermalm för 22,5 miljoner, som just nu rustas upp för 3,5 miljoner.

– Det är en fin lägenhet. Den ska renoveras, kök och badrum ska installeras, sa Clausen till SvD Näringsliv i november, strax efter att han hade bantat bort 2 000 anställda.

Semestrar i Skåne

Samma tidning avslöjade

i höstas att Nordea hyrde en lägenhet i exklusiva danska Hellerup åt Clausen mellan 2007 och 2011. Dessa 160 kvadratmeter strax norr om Köpenhamn köpte han loss för 16,5 miljoner kronor i april förra året. Ett havsboende perfekt att tillbringa somrarna i.

Hans tre kollegor semestrar i stället i fina fritidshus längs Sveriges kuster. Handelsbank-Boman vid Vätterns strand och golfspelande SEB-Falkengren i skånska Torekov. Strax intill ligger en femmiljonerslya i Mölle ägd av Swedbank-Wolf (som kan ta lån i banken till 2,15 procentenheter lägre ränta än bankkunderna betalar).

Lovordas i pressen

– Det blir golf, tennis och rida islandshäst på Kullaberg. Framför allt blir det att sporta med barnen. Vi springer allihopa väldigt mycket och det är kuperat däruppe, så det är kul, har Michael Wolf berättat om sina somrar för Veckans Affärer.

De fyras gäng lovordas i affärspressen. Handelsbanken-Boman hyllas för sitt mod i tidningen Chef, medan SEB-Falkengren rankas som en av världens mäktigaste kvinnliga företagsledare av den amerikanska tidskriften Fortune.

Utanför Swedbanks huvudkontor har Occupy Stockholm rest en liten tältstad. På en banderoll har demonstranterna skrivit ”Stoppa skuldslaveriet! Om det inte skulle finnas några skulder skulle det inte finnas några pengar ... Vi är för evigt skuldsatta!” Banderollen vajar övergiven denna februarivecka 2012. Inga ockupanter finns på plats.

Aftonbladet har förgäves bett de fyra bankcheferna att kommentera sina löner och förmåner.

RÄNTEUPPRORET

■ ■ Storbankernas räntemarginaler och vinster är provocerande, anser finansminister Anders Borg.

■ ■ Tack vare dina och miljoner andra svenskars låneräntor lever de fyra storbankernas chefer i lyx.

■ ■ På dagarna vandrar Handelsbanken-Boman, Swedbank-Wolf, Nordea-Clausen och SEB-Falken

gren fram över marmorgolven i sina bankpalats mitt i Stockholm. På kvällarna kopplar de av i överklassområdena Östermalm, Djursholm och Solsidan.

■ ■ Aftonbladet har kartlagt de fyras gäng: privatlivet och rikedomarna i bankadelns innersta krets.

Publicerad: