Gardell kallas av Breiviks försvar

Publicerad 2012-04-10

Ska vittna  Svenske professorn Mattias Gardell är en av 29 vittnen som är kallade till rättegången mot massmördaren Anders Behring Breivik.

Försvaret kallar 29 vittnen till rättegången mot Anders Behring Breivik.

– Jag kallas eftersom jag som forskare känner till den politiska miljö som Breivik är inspirerad av, säger den svenska professorn Mattias ­Gardell.

Han får sällskap av bland annat flera författare, politiker – och islamkritiker.

Anders Behring Breivik.

Mattias Gardell är professor i religionsvetenskap vid Uppsala universitet, där han forskar kring antimuslimska miljöer.

Nu kallas han som vittne i rättegången som börjar på måndag – på försvarets ­sida. Det är Breiviks advokat Geir Lippestad som har bett om Gardell, som är den ende svensk som försvaret kallat.

”Bidra med kunskap”

Han har preliminärt sagt ja, men ska möta försvars­sidan för att höra mer om uppgiften innan han bestämmer sig, säger han.

– Min inställning är att jag som forskare måste försöka bidra med min kunskap för att belysa den problemvärld som finns i samhället, säger han.

Gardell har i bland annat Aftonbladet kritiserat den psykiatriska utredningen som gjordes av Breivik, och analyserat det manifest Breivik skickade ut vid tiden för massmorden den 22 juli.

– Jag har visat att även om Breiviks handlingar var ­extrema så kommer tankevärlden ur en politisk ­diskurs som legat i långkok de senaste 20 åren.

Fruktar en cirkus

Vad säger du om att det är försvarssidan som kallar dig?

– Jag försvarar naturligtvis inte Breiviks dåd. Det handlar om att tydliggöra den ­politiska miljö som Breivik var en produkt av. Jag hade lika gärna kunnat kallas från åklagar­sidan.

Allt som allt är det 29 vittnen, allt från debattörer till bloggaren ”Fjordman”, som Breivik inspirerades av, som kallas av försvaret, skriver norska tidningen VG.

Några av dem är rädda att rättegången kan utvecklas till en cirkus.

– Det åligger rätten att ansvara för att det här inte blir ett spektakel, säger Gardell.