Nyheter

”Vi behöver många Zlatan”

Av: 

Pär Karlsson

NYHETER

Det var en förkyld Magdalena Andersson som gjorde premiär som första maj-talare.

Inför publiken i Folkets Park i Malmö lovade hon flera reformer och talade sig varm om Zlatan.

– Vi behöver många Zlatan i Sverige ett lag där vi stöttar varandra, säger hon.

Första maj-tåget i Malmö gick från Södergatan, genom de centrala delarna av staden, för att nå sitt mål i Folkets Park. Längst fram i paraden gick Magdalena Andersson, Socialdemokraternas nyblivna ekonomisk-politiska talesperson. Med i tåget gick också kända lokala profiler som kommunalrådet Ilmar Reepalu och ex-riksdagsmannen Luciano Astudillo. Det var 97 året i rad som S i Malmö firar första maj i Folkets Park.

I parken höll Magdalena Andersson sitt första stora tal i sin nya roll. Partikamraterna som talade före henne kallade henne för "Sveriges nästa finansminister".

Krävde Assads avgång

Andersson talade om innovation, tillväxt och välfärd. Men hon inledde med att kräva regimen Assads avgång i Syrien.

Andersson avslöjade att det i morgondagens budget kommer finnas en strategi för innovationsupphandling.

–  Värdet av våra offentliga upphandlingar är värt 500 miljoner kronor. Det är pengar vi borde kunna använda mer offensivt. Vi har en tradition av det - det är så företagen växer sig starka, säger hon.

Citerade Carlsson

S-företrädaren citerade även den gamle statsministern Ingvar Carlsson.

– Sverige är för litet för konflikter, sa han. Vi har en tradition av innovation och företagande. Det är så det skapas nya jobb. Då kan vi inte bra peka ut varandra som särintressen, som regeringen gör. Stat, kommuner, näringsliv, facken, alla har ett ansvar så att vi inte missar möjligheten att utvecklas, säger hon.

”Ville inte prata budget”

Hennes motståndare, finansminister Anders Borg, fick sig ett par kängor.

– Han ville inte prata om budgeten när vi möttes i en debatt för ett par veckor sedan. Han ville prata om om hur parlamentariska situationen ska se ut om 2,5 år. Vi har 400 000 arbetslösa. 70 000 har varit det i mer än två år. Det är mer än än fördubbling under hans tid som finansminister. Då vill han prata om det parlamentariska läget om drygt två år. Men tittar man i opinionen i dag så kan ju halva regeringen åka ur riksdagen. KD snittar på 3,5 procent och Centern gör allt för att åka ur genom att prata om att alla ungdomars löner ska sänkas med 25 procent.

”Gillar siffror”

Det var mycket siffror i Magdalena Andersson tal, något hon var medveten om.

– Jag gillar siffror och tabeller, men det räcker inte med det inom politiken. Ni precis som jag vet man att bakom varje tal finns en människa, som du och jag. Med visioner, drömmar, kompetens och erfarenhet. Tas man inte tillvara tappar man drömmarna. Jag vill leva i ett samhälle där alla är vinnare i sitt eget liv. Där min förmåga och min erfarenhet tas tillvara.

Nöjd efteråt

Efter talet var det en nöjd Magdalena Andersson som summerade sitt första tal som ekonomiskpolitisk talesperson.

– Det var väldigt kul att hålla tal i Malmö med härligt väder och friska vindar, säger hon.

"Upphandla lösningar på saker som inte finns"

Hon gick också in mer konkret på satsningen på innovationsdriven upphandling.

– Jag pratade om att använda de offentliga finanserna mer offensivt. Det man kan göra är att upphandla lösningar på saker som inte finns ännu, en innovationsdriven upphandling där man upphandlar lösningar på problem där det ännu inte finns någon marknad.

Vad betyder det mer konkret?

– Det kan användas till exempel inom miljöområdet, för att få fram nya idéer om till exempel energieffektiviseringar. Man ber om en lösning på ett problem eller stöttar företag som är på gång med en lösning.

Vad kommer idén ifrån?

– Det ligger inte så långt ifrån hur Sverige arbetat tidigare när statliga monopol har verkat nära det privata näringslivet och drivit fram produkter. Televerkets samarbete med Ericsson är ett klassikt exempel.

"Zlatans bok är väldigt inspirerande"

Magdalena Andersson lovade att morgondagens vårbudget skulle innehålla några nyheter till, men framför allt att helheten skulle kännas "fräsch". Hon avslutade med att förklara varför hon flörtade med Malmöpubliken genom att nämna Zlatan Ibrahimovic.

– Jag läste hans bok på sportlovet, den är underbar. Den är fantastisk och väldigt inspirerande.

BUDSKAP

Betyg: 4 av 5 plus

Det var klassisk S-politik från scenen. Kunskap, ansvarstagande, innovation och tillväxt. Det har funkat många gånger tidigare i historien och det verkade gå hem i dag med. Men de stora visionerna saknades och få hjärtan sattes i brand.

BEGRIPLIGHET

Betyg: 3 av 5 plus

Andersson bad själv om ursäkt från scenen för att hon använde mycket siffror. Och det var lite svårt att hänga med i

bland, när hon droppade procentsatser och talade om "innovationsupphandling". Men i och med att hon var medveten om problemet gjorde Magdalena Andersson sitt bästa för att prata så att folk skulle hänga med och hon lyckades för det mesta lyfta fram människorna bakom siffrorna.

HUMOR

Betyg: 1 av 5 plus

Magdalena Andersson bygger, precis som Stefan Löfven, hela sin trovärdighet på att vara seriös och inte skämta. Det skiljer dem båda två från Håkan Juholt. Många åhörare i Folkets Park gillade säkert vad de hörde från scenen. Men skrattade gjorde de inte.

ANNONS

Shoppa härliga reakläder och skor - nu kan du fynda varor till 25% rabatt hos Ellos!

Extern länk från Ellos

Gå till rean

Publisert: