Splittrat Liberalerna i extrainsatt möte

avTT

NYHETER

Liberalerna är djupt splittrade i regeringsfrågan. Oenigheten går ända upp i partiledningen.

Inför dagens krismöte varnade en ledamot för att partiet kan splittras.

– Vi har olika uppfattningar i regeringsfrågan, säger partiets ekonomiskpolitiska talesperson Mats Persson efter mötet.

Det var mycket sammanbitna och tystlåtna ledamöter i partistyrelsen och riksdagsgruppen som samlades till mötet i Stockholm.

– Det här är en viktig diskussion i dag om Sveriges politiska framtid och Liberalernas roll i den, sa riksdagsledamoten Johan Pehrson till TT när han anlände.

Partiledaren Jan Björklund var fåordig när han gick in.

– Vi ska inte fatta några beslut i dag. Det viktiga är att vi får diskutera det här ordentligt, sade han till TT.

Flera partidistrikt har diametralt olika uppfattningar om vilken väg partiet nu ska gå.

– Ja, det speglar väl att det finns olika uppfattningar, sade Björklund.

1 av 2 | Foto: Anders Wiklund/TT
Liberalernas partiledare Jan Björklund anländer till söndagens möte med partistyrelse och riksdagsgrupp.

Höger eller vänster

I fredags satt riksdagsgruppen i ett möte i flera timmar utan att kunna enas om en linje.

Valet partiet står inför är att välja mellan Stefan Löfven (S) och Jimmie Åkesson (SD). De som inte vill se något samarbete med Socialdemokraterna vill nog inte beskriva det så, utan att det handlar om Löfven eller Moderaternas Ulf Kristersson.

Men Jan Björklund betonade att när partiet röstade nej till Kristersson som statsminister var det inte ett nej till honom, utan till en regering som blir beroende av SD.

Björklund lutar åt att i stället samarbeta på något sätt med Socialdemokraterna. Och han får uppbackning av distrikten i Stockholms län och Uppsala.

– VI tycker att partiledningen och riksdagsgruppen har hanterat det problematiska parlamentariska läget på ett bra sätt och vill vara tydliga med att vi stöttar det som de gör och att Sverigedemokraterna inte ska få någon makt, sade Uppsalas länsförbunds ordförande Malin Sjöberg Högrell till TT.

Men Skånedistriktet vill hålla dörren öppen för en Alliansregering och stänga den mot S.

Djup splittring

– Vi föreslår att partiet ska avstå från att gå i regering med S, sade Torbjörn Ekelund, ledamot i regionfullmäktige i Skåne till Kvällsposten i början av veckan.

Det viktiga distriktet i Västsverige har inte satt ned foten.

– Min bild är att länsförbundet i Västsverige inte kommer ta något nytt beslut. Vi i Göteborg har haft förutsättningslösa samtal i frågan men har landat i att det ännu inte finns något att ta ställning till. Det sker först i och med ett partiråd, sade riksdagsledamoten Robert Hannah.

Inför mötet varnade en ledamot för ”han håller på att spräcka partiet", syftandes på Jan Björklund, enligt Ekot i Sveriges Radio.

Centern avgör

– Vi har haft bra och respektfulla diskussioner utan att fatta några beslut, säger riksdagsledamoten Allan Widman efter mötet.

– Vi har olika uppfattningar i regeringsfrågan, säger partiets ekonomiskpolitiska talesperson Mats Persson.

Hur partiet väljer att göra kommer att avgöra Jan Björklunds framtid. Han höll ett starkt principiellt tal inför omröstningen om Ulf Kristersson där han på ideologiska grunder avvisade allt samarbete eller beroende av SD.

Under valrörelsen lovade han sina barn att hålla det partiet utanför politiskt inflytande. Väljer partiet att ändå öppna för detta, kan han knappast sitta kvar som partiledare.

Dramatiken är störst i Liberalerna, men det är inte det partiet som har avgörandet i sin hand. Det är i stället Centerpartiet, som också höll möten under helgen, vilket framgick av partiledaren Annie Lööfs inlägg på Instagram.

Tre saker du inte visste om Jan Björklund 00:31
ARTIKELN HANDLAR OM