Valpen Tyson offer för hundsmugglare: ”Var hjärtekrossande”

avJosefin Silverberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Handeln med insmugglade valpar omsätter miljoner och enligt Tullverket är det bara en tidsfråga innan en valp smittar någon i Sverige med rabies.

Ninni Löfstedt, 36, köpte valpen Tyson via en annons som verkade äkta – men familjens nya ögonsten hade förts in olagligt till Sverige.

– Det var hjärtekrossande för oss och barnen såklart. Att avliva var inte ett val, säger Ninni till Efterlyst.

Handeln med valpar omsätter miljoner enligt Tullverket. Valparna kommer in via Öresundsbron från länder på Balkan, i Österuropa och Baltikum.

– Vi har haft fall där man gömt hundar bland alkohol man köpt i Tyskland, till andra ärenden där hundar legat helt öppet i hundburar. Generellt sett är de i dåligt skick när de kommer, säger Martin Peterson, biträdande chef för gränsskydd syd till Efterlyst.

1 av 3 | Foto: Efterlyst
Ninni Löfstedt anade att något inte stod rätt till när hon träffade hundsäljaren.

”Såg seriöst ut”

Ninni Löfstedt, 36, såg en annons för en fransk bulldogvalp på nätet. Allting såg seriöst ut och Ninnis familj bestämde sig för att köpa hunden.

– Det såg ut som att de hade en liten verksamhet med uppfödning, de sålde foder och det såg jättebra ut, säger Ninni Löfstedt till Efterlyst.

När mötet med säljaren avslutats och Ninni och hennes man satte sig i bilen för att åka hem till Eslöv fattade de misstanke om att något var fel. De tog kontakt med en veterinär som konstaterade att den nyinköpta valpen Tyson var insmugglad. Valet stod mellan att sätta hunden i karantän eller avliva den.

– Det var hjärtekrossande för oss och barnen såklart. Att avliva var inte ett val. 

Efter åtta veckor i hemisolering visade sig Tyson vara frisk och han kunde återvända till sin familj.

Tidsfråga innan någon smittas

Svenska Jordbruksverket har hårda regler för hur djur får tas in i landet. Anledningen är att man vill stoppa spridning av rabies som Sverige varit förskonat från sedan slutet av 1800-talet. Men enligt Tullverket är det bara en tidsfråga innan en människa rabiessmittas av en insmugglad hund och bara en bråkdel av de hundar som förs in illegalt upptäcks.

Varje hund som säljs ger en vinst på mellan 10 och 20 000 kronor rapporterar Efterlyst. Upptäcks smugglaren är straffet det samma som om man smugglar exempelvis cigaretter.

– Personligen tycker jag att den här typen av brott borde klassas grövre än vad det gör i dag, på grund av hänsynslösheten och bristen på empatin som gärningsmännen visar på, säger Martin Peterson.

Publicerad:

ARTIKELN HANDLAR OM

Hundar

Tullverket

Brott

AB Voice