Känslosamt när helikopterägare berättar om bränderna

avCornelia Mikaelsson

NYHETER

Stefan Larsson är en av de tappra hjältar som bidrar med privata insatser i släckningsarbetet.

När Aftonbladets reporter frågar vad han känner inför den pressade situationen blir det känsligt.

– Det är rent ut sagt fruktansvärt. Jag tänker på dem som måste evakuera nu. Nu bär man in sängar till flygplatsen för att ta emot folk som måste evakuera, säger Stefan Larsson med tårar i ögonen.

Stefan Larsson, ägare av kompetensbolaget Storm Heliworks, har gått in med företagets helikoptrar för att hjälpa brandkår och räddningstjänst i Fågelsjö, Gävleborg – där en av de värsta bränderna härjar sedan lördagen.

– Vi är med och hjälper till och har varit här i några dygn. Tanken är att vi under kvällen och natten kommer att ha tre helikoptrar som hjälper till och i morgon har jag hört att vi ska få förstärkning.

Vindar försvårar arbetet

Vindar har försvårat släckningsarbetet på mark – och gjort att elden spritt sig via trädtopparna.

– Vårt företag har inte varit med om något liknade i sin historia. Speciellt när det är så stora bränder runt omkring oss här. Det blir nästan lite overkligt i våra liv. Att vi har sådana här bränder uppe i Jämtland och Hälsingland, säger Stefan Larsson.

Arbetar nästan dygnet runt

För Stefan Larsson och hans kollegor blir det knappt någon sömn. Deras team arbetar i princip dygnet runt och har fått skjuta fram planerad semester.

– Vi har satt in extra personal och vi kör dygnet runt. Vi ställer ner två timmar om dygnet. Det är lite mörkt mellan 00.00 och 02.00, annars har vi helikoptrar hela tiden.

”Man är ju inte mer än människa”

När Aftonbladets reporter frågar vad han känner inför den pressade situationen blir det känsligt.

– Det är rent ut sagt fruktansvärt. Jag tänker på dem som måste evakuera nu. Nu bär man in sängar till flygplatsen för att ta emot folk som måste evakuera. Man är ju inte mer än människa, säger Stefan Larsson med tårar i ögonen.

Så blir vädret fram till helgen – tredygnsprognos 01:07
De var Sveriges fem största skogsbränder 00:45
ARTIKELN HANDLAR OM