Trumps förklaring efter kaosmötet: ”Jag sa fel”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Trump höll i kväll ett möte om reaktionerna efter gårdagens presskonferens med Putin.

Presidenten uppgav att han sa helt fel på ett ställe.

– ”Varför skulle det vara Ryssland som låg bakom” skulle egentligen vara ”varför skulle det INTE vara Ryssland som låg bakom”, säger han.

USA:s president Donald Trump höll i kväll ett möte om reaktionerna efter presskonferensen med Vladimir Putin.

Trump vidhöll att Rysslands agerande inte hade någon inverkan på utgången av det amerikanska presidentvalet och att han accepterar de amerikanska underrättelsetjänsternas slutsats om rysk påverkan på presidentvalet, rapporterar Reuters.

Menade helt tvärtom

Han sa, i motsats till vad han antydde på presskonferensen i Helsingfors i går, att han har förtroende för och stödjer de amerikanska underrättelsetjänsterna.

Trump sa att han i efterhand granskat utskrifter från presskonferensen. Han uppgav att han då upptäckt att han sa helt fel på ett ställe. Det var när han skulle förklara åtalen mot de 12 ryska hackarna.

– ”Varför skulle det vara Ryssland som låg bakom” skulle egentligen vara ”varför skulle det INTE vara Ryssland som låg bakom”, sa han.

Trump sa på presskonferensen i går att dels underrättelsetjänsten kommit med en förklaring och dels Putin kommit med ”ett mycket starkt förnekande”. Trump uppgav då inför alla medier att han inte visste vem han skulle tro på.

Med dagens förklaring att han sa fel menar han nu att han helt litar på sin underrättelsetjänst.

Krav på utfrågning i kongressen

Efter det gemensamma pressmötet med Putin fick den amerikanska presidenten massiv kritik från hemmaplan. Såväl demokrater som republikaner rasade mot honom och kallade framträdandet för ”förräderi”, ”skamligt” och ”pinsamt” vilket Aftonbladet kunde rapportera i går.

Till och med den Trumpvänliga tv-kanalen Fox News kritiserade Trump.

I dag har demokraternas minoritetsledare i senaten Chuck Schumer krävt att utrikesminister Mike Pompeo ska frågas ut av kongressen rörande mötet i Helsingfors.

Publicerad:

LÄS VIDARE