Kvinnlig terrorcell sprängd – hade planerat knivattack

Uppdaterad 2018-06-20 | Publicerad 2018-06-16

Storbritanniens första kvinnliga terrorcell har sprängts.

Gruppen planerade en attack i centrala London med målet att orsaka panik, skada och död.

Nu har fyra kvinnor, däribland en mamma och två döttrar, fängslats.

Den första terrorcellen bestående av enbart kvinnor har fängslats i Storbritannien, rapporterar The Guardian.

Gruppen består av de två systrarna Rizlane, 22, och Safaa Boular, 18, deras mamma Mina Dich, 44, samt en väninna.

Terrorplanerna avslöjades av kontraterroristpolisen och den brittiska säkerhetsunderrättelsetjänsten MI5.

Genom att avlyssna familjens hem, spela in telefonsamtal och utge sig för att vara IS-agenter på nätet kunde det planerade attentatet stoppas.

Skulle orsaka panik, skada och död

Åklagarna menar att Rizlane Boular planerat en knivattack mot slumpvis utvalda civila i området utanför det brittiska parlamentet i Westminster, skriver The Guardian.

Dådet skulle enligt rätten ha orsakat utbredd panik, och avsikten var att vålla allvarlig skada och död.

Rizlane Boular ska ha diskuterat knivattacken i Westminster över telefon med sin lillasyster Safaa Boular. Enligt polisen pratade de om dådet i kodspråk, med referenser till en fest med temat ”Alice i underlandet”.

De två systrarna innan de radikaliserades.

Mamman stöttade dottern

Under samma tidsperiod ska Rizlane Boular ha åkt runt med sin mamma, Mina Dich, till olika sevärdheter. Polisen tror att det var för att leta efter ett mål för dådet. De ska också ha köpt ett paket med köksknivar och en ryggsäck tillsammans.

”Mina Dich gav positivt stöd och assistans till sin dotter Rizlaine Boular, med vetskap om att hon skulle begå en attack med hjälp av knivar (om än utan vetskapen att attacken skulle innebära dödlighet eller skada)”, står det i åtalet enligt tidningen.

Mammans advokater menar att hon inte förstod att hennes dotter ville orsaka skada, och att hon inte kände till alla detaljer i Boulars planer när hon gjorde henne sällskap i affären där knivarna köptes.

Domaren i rätten menar tvärtom, att Mina Dich var väl medveten om sin dotters planer på att genomföra ett terrorattentat, och att hon dessutom ska ha ”spelat en betydande roll i sin dotters radikalisering”.

En av de yngsta som dömts för terrorplaner

Lillasystern Safaa Boular är en av de yngsta kvinnorna i Storbritannien som dömts för att ha planerat ett terrorattentat i landet. Det var när hon tidigare i år ska ha diskuterat en attack med skjutvapen och granater mot ett museum tillsammans med sin partner som hon greps och dömdes.

Safaa Boular ska också ha försökt genomföra en terrorresa till IS och påstås ha överfört planerna till sin storasyser Rizlane när hon fängslades, skriver The Guardian.

Väninnan ska ha känt till Rizlane Boulars planer på att genomföra ett terrorattentat utan att meddela myndigheterna.

Försökte genomföra terrorresa

Rizlane Boular, som alltså är den som ska ha planerat att genomföra terrorattacken, försökte resa till Syrien i oktober 2014. Hon kom inte längre än till Turkiet, eftersom hennes familj hade anmält henne försvunnen.

När Boular kom tillbaka gifte hon sig och fick ett barn. Enligt polisen ska den efterföljande skilsmässan från äktenskapet vara en av anledningarna till att hon ytterligare en gång försökte resa till Syrien för att ansluta sig till IS 2016. Den här gången tillsammans med sin lillasyster.

– Båda två hade åtagit sig att göra ett aktivt bidrag till Isis, båda försökte initialt göra det i Syrien innan omständigheterna fick dem att sätta siktet på ett mål i Storbritannien i stället, säger Duncan Atkinson QC, åklagare, enligt The Guardian.

Ville bli dödad av polisen

När Rizlane Boular greps av polisen blev hon skjuten, men återhämtade sig helt på sjukhuset.

Enligt Rizlanes advokater ska en ”väldigt besvärlig uppväxt” ha påverkat hennes psykiska hälsa. De menar att hon blev tränad till att försöka resa till Syrien 2014.

Även äktenskapet med den dubbelt så gamla mannen, som advokaterna beskriver som ett ”monster”, ska ha påverkat Boular.

– Hon betedde sig så här för att hon ville dö. Hon visste att så fort hon hade tagit fram en kniv vid Westminsterpalatset skulle polisen döda henne och det var vad hon ville då, säger Rizlane Boulars advokat, enligt The Guardian.

Domaren däremot talade om omfattningen av Boulars radikalisering och hur djupt engagerad hon var i IS mål.

– Det var en ond handling som du planerade att utföra, sa han till henne, enligt tidningen.

Döms till fängelse

Rizlane Boular dömdes till livstids fängelse, med 16 år som kortast tid för frigivning, efter att tidigare i år ha erkänt till att hon deltagit i handlingar i förberedelse för terrorism.

Boulars mamma, Mina Dich har erkänt att hon hjälpt sin dotter med förberedelserna och dömdes till sex år och nio månaders fängelse.

Lillasystern Safaa Boular kommer att få sitt straff vid ett senare datum.

Den fjärde medlemmen i cellen har erkänt att hon hållit information om attacken hemlig och kommer att dömas under nästa vecka, skriver The Guardian.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln