Polisen om mordvågen: ”Inte oväntat”

avJohn Granlund

NYHETER

Polisledningen i Stockholm bekräftar att man är hårt pressade av den senaste tidens skjutningar.

I utredningarna misstänker man att flera av fallen är hämndoperationer mot tidigare oförrätter.

– Det är inte helt oväntat att det skulle fortsätta skjutas tyvärr, säger Christoffer Wedelin, operationsledare för insatsen Max och chef för regionala utredningsenheten.

Efter 141 dagar utan dödliga gängskjutningar togs polisen på sängen den 5 juni.

Då sköts en man ihjäl under avrättningslika former utanför sitt hem i Lidingö. Vid andra tillfällen har förbipasserande och personer ur allmänheten skadats.

– Det är ju otroligt allvarligt förstås och vi har sett en oroande utveckling de senaste åren på det sättet som skjutningar nu begås. Det är mer hänsynslöst, det är större risker för att andra drabbas, man skjuter ofta med automatvapen, man skjuter oftare med mindre hänsyn till andra konsekvenser, säger Christoffer Wedelin.

Ofta hämnaktioner

I de sex aktuella pågående utredningarna misstänker polisen att det är den organiserade gängkriminaliteten som ligger bakom mordvågen.

– Fler av de här skjutningarna sker ju i de miljöer som vi tidigare känner till har genererat konflikter. Vi har ju jobbat väldigt offensivt sen i vintras med att försöka förhindra konflikter och kyla av men nu då så kommer flera skjutningar på kort tid. Det är förstås är allvarligt men det är heller inte helt oväntat att det skulle skulle fortsätta skjutas tyvärr, säger Christoffer Wedelin.

Att flera av skjutningarna hänger ihop har polisen starka misstankar om. Ofta handlar det om vedergällning för tidigare oförrätter, både i närtid och längre tillbaka i tiden.

– Vi jobbar fortfarande med att försöka ta reda på varför och exakt hur de här skjutningarna hänger ihop. Av tidigare erfarenhet har vi sett att när det väl sker en skjutning eller att någon mördas i en skjutning så kan det väldigt snabbt, kort tid därefter, ske ytterligare. Och det beror egentligen på att det kan finnas hämndmotiv eller att någon gruppering måste ge igen på en annan gruppering som man har blivit beskjuten av.

”Väldigt ansträngt”

Christoffer Wedelin bekräftar Aftonbladets uppgifter om att polisen pressats hårt av mordvågen.

– I regionen är det väldigt ansträngt på utredningssidan och vi går också in i en kommande sommarperiod här där vi av naturliga skäl har mindre resurser på plats. Men vi har ett stort fokus nu på de här senast inträffade ärendena och vi har gjort en stor satsning på att få dit tillräckligt med resurser så vi klarar av de här utredningarna

Mäktar polisen med ytterligare skjutningar eller har man slagit i taket?

– Det är den frågan vi jobbar med för fullt här nu. Därför är det så viktigt att vi fortsätter vårt arbete att förhindra fler skjutningar. Där viker vi inte ner oss. Där satsar vi lika hårt framöver också, säger Christoffer Wedelin.

Här är de oskyldiga offren för gängkriget 00:28
ARTIKELN HANDLAR OM