Ledarsidor samlas i kritik: Listhaug ljuger

TT-NTB

Publicerad 2018-06-17

Sylvi Listhaug, Fremskrittspartiet, kritiseras hårt av norska ledarsidor. Arkivbild.

Sylvi Listhaug, stortingsledamot och Norges tidigare justitie- och migrationsminister, pekas ut som en lögnare av fem norska tidningar.

Ledarsidorna i Aftenposten, Verdens Gang, Dagsavisen, Nationen och Stavanger Aftenblad anklagar Listhaug för att sprida propaganda och smutsa ned debatten. Bakgrunden är ett Facebook-inlägg där Listhaug skrev om 60 äldre som tvingades flytta från ett äldreboende, till ett mer modernt med privata rum och bad.

"Boende och anhöriga grät. Nu använder de hemmet till övernattning för romer. Har de ingen skam!?", skrev Listhaug, som företräder Fremskrittspartiet.

Ledarsidorna poängterar för det första att hemmet inte är kommunalt, vilket Listhaug påstod. För det andra att det var Listhaug själv, när hon hade ansvar för äldrefrågor i Oslos kommunfullmäktige, som beslutade att alla äldreboenden måste ha bad. Det är den regeln som gör att de 60 äldre måste flytta.

Listhaug avgick som minister i mars, inför en misstroendeförklaring som planerades efter ett annat kritiserat Facebook-inlägg.