Döden köps – på recept

avMagnus Sundholm

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4 | Foto: ALL OVER PRESS
DÖD  Skådespelaren Heath Ledger blev bara 28 år. Han dog ensam i sin lägenhet med en cocktail av mediciner i kroppen .

HOLLYWOOD. Glöm heroin och kokain.

Nu kommer döden på recept.

Heath Ledger blev det senaste offret för den nya drogvågen som sköljer över Hollywood.

Här har läkarna blivit de nya langarna.

När Ledger, 28, gick och la sig någon gång på natten den 21 januari hade han tagit såna massiva doser receptbelagda preparat att han aldrig vaknade igen.

Tragedin har chockat världen.

Nu jagas den eller de som försåg honom med den dödliga överdosen.

–?Ingen ansvarsfull läkare skulle skriva ut en sån kombination preparat, säger medicinska experter.

Det finns dock de som gör det – hela tiden. Så sent som i fjol avled Anna Nicole Smith av en dödlig medicincocktail bestående av bland annat lugnande preparat, sömnpiller och antidepressiva medel.

Medicinerna hade skrivits ut i falska namn av minst två läkare.

Fem månader tidigare hade hennes son, Daniel, 20, dött av en överdos metadon samt de antidepressiva medlen Zoloft och Lexapro.

I december gick rapparen Pimp C bort efter att ha överdoserat hostmedicin och sömnpiller.

Ändå är det bara toppen av ett isberg. Näst efter marijuana missbrukas receptbelagda preparat mer än några andra droger i USA.

Medicin –?lagligt knark

Det finns en rad skäl till medicinernas popularitet – inte minst i Hollywood.

Dels är de relativt lätta att komma över, dels är de oantastliga rent juridiskt. Den som har recept på dem kan inte åka fast.

Winona Ryder är bara ett exempel på det. När hon greps för grov stöld i Beverly Hills hade hon ett smärre apotek i handväskan – sju lugnande, ångestdämpande och smärtstillande narkotiska preparat.

Hon hade recept på alla.

Lindsay Lohan var 20 när hon tvingades lägga in sig på avvänjning första gången. Då hade hon inte ens åldern inne i USA att få köpa alkohol. Skådespelerskans pappa har i efterhand medgett att hon trillade dit på smärtstillande preparat.

Hon är långt ifrån unik.

Pillerfylla redan i tonåren

Tio procent av alla elever i den amerikanska grundskolan har medgett att de missbrukat receptbelagda medel. Studien ”Tonåringar och receptbelagda mediciner” som publicerades i fjol visar också:

??Nya missbrukare av receptbelagda mediciner är lika många som nya missbrukare av marijuana.

Smärtstillande – såsom Oxycontin och Vicodin – är favoritmedicinerna när tonåringar missbrukar.

När 12–13-åringar missbrukar är favoritdrogen receptbelagda preparat.

Flickor missbrukar preparaten i högre grad än pojkar.

En tredjedel av alla nya medicinmissbrukare utgjordes 2005 av 12–17-åringar.

Majoriteten av tonåringar (57 procent) som missbrukar mediciner säger att de får dem gratis av släktingar eller kompisar (47 procent), eller stjäl dem av släktingar eller kompisar (10 procent). Ytterligare 10 procent uppger att de köper medicinerna av släktingar eller kompisar.

Missbrukarna finns i alla läger.

Simon, en brittisk pr-chef i Los Angeles, försågs med 20 Oxycontin efter att ha skadat ryggen då han spelade squash. Innan han åkte hem från läkaren stannade han till på kontoret.

–?Min sekreterare såg vad jag hade i påsen och blev alldeles till sig. Först ville hon köpa tabletterna. När jag sa nej erbjöd hon sig att jobba övertid utan ersättning i utbyte mot några piller, säger han till Aftonbladet.

–?Det var helt bisarrt.

Trendigt missbruk

Det har gått så långt att det blivit trendigt att knapra piller. En av dem som bidragit till det är Eminem. Rappstjärnan hade tidigare ”vicodin” tatuerat på armen. Namnet fanns också på omslaget till hans storsäljande album ”Slim Shady”. Lika coolt var det inte i augusti 2005 då han tvingades ställa in tio spelningar på Europaturnén. Orsak: Han hade fastnat i ett beroende av smärtstillande preparat.

Varken det eller Ledgers död lär dock vända trenden.

Mycket har det att göra med den amerikanska sjukvården – och valet av behandling. En undersökning som universitetet Stanford genomförde 2005 visar att en av fem amerikaner lider av kronisk smärta.

En av de vanligaste – och snabbaste – metoderna att behandla smärta är med smärtstillande mediciner. Därför får patienterna opiater. Frågan är hur höga doser som är rimliga att skriva ut.

Mats Holmberg, en svensk-amerikansk dekorsnickare i Hollywood, fick i januari 40 Oxycontin på recept efter en operation för dubbelsidigt bråck.

Han glömde påsen med tabletterna i en affär. När han kom tillbaka för att se om någon lämnat in dem i kassan var de borta.

–?Glöm dem. På gatan kan man få 130 kronor styck för dem, sa expediten.

Ett samtal till läkaren klarade upp problemet. Holmberg fick 40 nya tabletter.

Läkaren blev langare

På anstalten Butner i North Carolina avtjänar Ronald McIver 30 år för narkotikabrott. Den 63-årige mannen uppfyller dock inte den traditionella bilden av en langare. Han är läkare.

I åratal behandlade han patienter som drabbats av kroniska smärtor.

Han justerade deras ryggar, hjälpte dem att få sjukgymnastik, administrerade ultraljud samt la upp träningsproblem. Och så skrev han ut recept på höga doser av opiater, som oxycontin. Somliga av hans patienter sålde pillren. Andra missbrukade dem. En man, Larry Shealy, avled med höga doser opiater i kroppen.

Det kostade McIver jobbet och friheten – troligtvis för resten av livet.

Ändå är han ett undantag. Visserligen greps 71 läkare 2006 för att ha läckt receptbelagda mediciner på den illegala drogmarknaden.

Under samma period granskades 735 fall där läkare riskerade att mista läkarlicensen och – vid bevisat brott – kunde få bostad, bil och andra ägodelar konfiskerade Men risken att åka fast för den som är frikostig med receptblocket är ändå minimal. Bara en amerikansk delstat har poliser som jagar langarläkare. Till det kommer den svåra bevisbördan:

–?Väldigt få behöver doser som överstiger 200 milligram Oxycontin per dag. Men jag har flera patienter som tar över 1?000 milligram per dag, säger en läkare som Aftonbladet pratat med.

–?I slutänden är det jag som känner patienten bäst och som bedömer vad som är den rätta behandlingen.

Kanske kommer Heath Ledgers läkare att säga samma sak.

Mediciner dödar fler än heroin

2006 missbrukade fler än 16 miljoner amerikaner receptbelagda smärtstillande, lugnande och ångestdämpande preparat.

2005 resulterade missbruket av receptbelagda preparat i närmare 600?000 besök på akutmottagningar runt om i USA.

2002 avled fler amerikaner av medicinförgiftning än av heroin- och kokainmissbruk.

Opiater har i årtionden använts för att behandla smärta. Mestadels har det getts till nyopererade patienter eller personer som drabbats av cancer.

Publicerad: