Så minns NI 2008

avJohanna Melén

NYHETER

Här är läsarnas starkaste minnen från året som gått

En hjälpsam granne, ett nyfött barn, världsrekord och en ny amerikansk president.

När läsarna minns året som gått blandas stort med smått, glädje med allvar.

Här är er årskrönika för 2008.

Med två dagar kvar av året duggar återblickarna tätt. Det är inrikeskrönikor, utrikeskrönikor, sportkrönikor, finanskriskrönikor...

Vi ville veta vad ni läsare minns bäst från 2008. Ni minns de stora nyhetshändelserna men bland mejlen som kommit in finns också många händelser som handlar om viktiga händelser i det egna livet.

Varsågoda, här är aftonbladet.se:s egen läsarårskrönika.

Många minns Obama

Bland världsnyheterna är det presidentvalet i USA som flest kommer ihåg.

Britt-Marie, Järfälla:

”Det bästa som hänt i år är att Barack Obama blev USA:s president.

Det inger hopp om framtiden för hela världen!!”

Pia:

”STÖRST 2008 var Obamas seger i presidentvalet, en vändning för världen tror jag.”

Fredrik, 26, student:

”När Barack Obama blev ny president i USA, helt klart! Viktigt för USA och för världen! Finanskrisen kommer på andra plats för det har varit kaos sedan dess. Alla påverkas och ingen vet när det är återställt igen. Hu, jobbigt!”

Kristina, 30, arbetar på kvinnocenter i London:

”Att se världens lycka när Obama vann valet - vi var så många som grät. Av lycka, hopp, framtidstro. Det kommande året kommer att vara avgörande för allas vår framtid, det är upp till oss nu. Och 4 November var ett stort steg på vägen.”

Bengt:

”Det viktigaste var, förhoppningvis, att Obama vann presidentvalet i USA. Hoppas bara att det blir några drastiska förändringar i USA:s politik och att de river upp och skrotar patriot act samt synar NSA (National Security Agency) och deras Echelon i sömmarna.”

Anette, 28, receptionist, Upplands Väsby:

”Med Barack Obamas seger i USA lyser glädjen och hoppet hos många. Äntligen kommer rättvisa och förändring att ske i vårt stora grannland. Nu får vi hoppas och be för att alla vallöften hålls och gratulera till titeln som USA:s president. Han får det dock väldigt svårt då finanskrisen satt djupa sår hos många företag och familjer. Klarar han denna svåra uppgift så finns det hopp.

Andra minnen från 2008 är givetvis vårt bröllop, min underbara familj, att jag ska få en kusin till i maj, att vår son fick en kusin i februari och att vi bygger om köket hemma.”

Saker som hänt privat

Precis som Anette handlar många av era minnen om saker som hänt privat. Det är både glädje och sorg.

Madde:

”Jag bodde i jourlägenhet när jag fick reda på att jag väntade mitt andra barn. Blev så glad. Lyckades efter många om och men hitta en liten lägenhet på egen hand med eget kontrakt. Och efter ett par månader fick jag tag i en större lägenhet i ett bra område. Nu har bebisen kommit och vi börjar vår nya familj i den nya lägenhet i början av januari. Har haft ett kämpigt år men nu blir det andra bullar, känner att nya året kommer att ge mig nya krafter.”

Anniz:

”Jag minns under 2008 att vi bodde tre veckor på sjukhuset där alla pappas anhöriga vakade över honom. Jag minns hur stark och hur mycket pappa kämpade genom dessa månader. Månader fyllda av pappa är det enda jag minns, och jag är glad över att jag kunde tillbringa den tiden med pappa. Vi kom varandra närmare.”

Hösten gick i varslens tecken och flera läsare har ett förlorat jobb som sitt starkaste minne.

Cecilia:

Det värsta som hänt som jag aldrig kommer att glömma är att min man fick veta att han inte fick ha jobbet kvar den 17 december. Hur kunde de ringa bara några dagar före jul?”

Marie:

”Minns 2008 som ett motgångsår. Blev uppsagd den 17/12 efter 13 år i företaget så det känns tungt just nu. Hoppas verkligen på ett mer givande 2009. Dels för mig själv plus alla andra som hamnat i samma sits.”

Mordet på Engla

Andra minns goda grannar - och ett födelsedagskalas.

Jan, Enköping:

”Jag vill tacka min granne som ställer upp på en äldre granne när det har snöat. Han hjälper mig att rensa trottoaren, ända in på gården.

Jag är jätteglad över den hjälpen.”

Elisabet, 34, Luleå:

”Det som jag minns mest vår sons 2-årsdag! Den firades i Nattavaaraby, 5 mil söder om Gällivare där sonens morföräldrar bor. Vår son fick många presenter och han var glad och förväntansfull. Han gillade tårtan som jag hade bakat. Han fyllde år den 7:e mars då snön fortfarande låg kvar i stora drivor.”

Många minns med sorg och ilska morden på de två små barnen i Arboga och på 10-åriga Engla Höglund i Stjärnsund.

Susanne, 54, Arboga:

”Min lilla hemstad drabbades av ett fasansfullt dåd i mars 2008 - mord på två små barn och mordförsök på deras mamma. De händelserna kom att överskugga alla andra minnen för mig från 2008. Och jag tror att jag talar för många, många andra i Arboga men också i övriga landet.”

Carola, Söderköping:

”Det som berörde mig allra mest under året var mordet på Engla. Följde sökningarna efter henne och grät när de slutligen grep den skyldige och man hittade hennes kropp. En fruktansvärd händelse som kommer att bli ihågkommen länge.”

Britt-Marie:

”Det värsta som har hänt i år är barnamorden i Arboga. De första dagarna trodde jag nästan inte att det var sant. Det var lika overkligt som när tvillingtornen rasade 2001. Jag tänker nästan dagligen på det, särskilt nu när rättegången fortsätter.”

Marita:

”Det som jag minns mest och som fortfarande berör är dels mordet på lilla Engla och dels morden på Max och Saga i Arboga. Hur något så hemskt kan ske i lilla trygga Sverige är så ofattbart. Jag hoppas av hela mitt hjärta att Englas mamma och Sagas och Max mamma har kunnat njuta lite av julen även om det varit svårt och att de på något sätt lär sig leva med sorgen.”

Många minns Fritzl

Andra minns den osannolika historien om familjen Fritzl i Österrike.

Anette:

”Det jag minns mest är familjen Fritzl. Jättehemsk historia om hur fel det kan gå och hur viktigt det är att ha vänner som hjälper en och vet när något är fel.”

Camilla:

”Mest skakande var Fritzl-familjen historia. Mest glädjande har varit det globala krafttaget och ansvarstagandet för jordens klimat. Tuffast för framtiden är nog den ekonomiska krisen.”

Bloggarnas frammarsch är en annan sak som etsat sig fast.

Bengt, 64, IT-tekniker:

”Det viktigaste och det som jag minns bäst är att blogosfären tog över mediebevakningen från de tryckta medierna. Vem minns inte debatten kring t ex FRA-lagen?

Världsrekord på 100 meter

När det gäller idrott är det Usain Bolts världsrekord under sommarens OS som de flesta minns.

Jonathan, Katrineholm:

”Mitt starkaste minne är 100 meters finalen i Peking. Jag satt ca 100 meter från mållinjen och såg denna Bolt häpna hela världen. Så fort jag ser det på tv så ser jag mig själv lite svagt på läktaren med min sverigetröja och armarna i luften. Pilsnern som kostade ca fem kronor skvätte åt alla håll. Helt fantastiskt. Ett ögonblick jag aldrig glömmer.”

Martina:

”Måste säga att trots all tragik under detta år så är det Usain Bolt som jag minns bäst. Flera månader senare så ryser jag fortfarande av bara tanken på hans världsrekord. Han är grym!!!”

Niklas:

”Går det att undvika att minnas när Usain Bolt utklassar alla som ett flygplan i friidrottens formel 1?”

Abbas återförening

2008 var också ett händelserikt år i nöjesvärlden. Det tycker i alla fall några av läsarna.

Elina:

”Jag minns när Tokio Hotel vann Best International Band i Januari i år. Det var härligt! Ett svenskt pris! Minns även när de tyska killarna vann Best New Artist i Los Angeles på årets VMA-gala. Fantastiskt! Det var de första tyskarna någonsin som vunnit ett amerikanskt pris och det tack vare oss - fans runt om i världen. Kommer inte heller att glömma då vi fick reda på att de skulle spela i Sverige, den 3:e april.”

Sara, 19:

”I er krönika måste ni ta upp att ABBA återförenades för första gången sedan 1986, på svenska premiären av Mamma Mia på Rival i Stockholm. Även att Meryl Streep, Pierce Brosnan och den övriga ensemblen från filmen befann sig i Sverige och fick vara en del av Sveriges stolthet och ABBAs återförening. Jag var där, och det var enormt stort.”