”Rent samvete” hos segerviss Mugabe

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-29

– men valobservatörer rapporterar grovt valfusk

HARARE. Dålig nattsömn skulle bli resultatet om påståendena om fusk visade sig riktiga, sade Zimbabwes president Robert Mugabe på lördagen.

Att döma av de afrikanska valobservatörernas noteringar borde han ha legat sömnlös.

Robert Mugabe: – Varför skulle jag fuska? Folket stödjer ju oss.

– Vi riggar inga val. I så fall skulle jag inte kunna sova om nätterna, förklarade Mugabe när han på förmiddagen röstade i en vallokal i huvudstaden Harare.

– Varför skulle jag fuska? Folket stödjer ju oss. I samma ögonblick som folket slutar stödja dig är det dags att sluta med politiken, fortsatte han och uppgav samtidigt att han var säker på att vinna.

Afrikanska valobservatörer sade på lördagen att de hade bevittnat grovt valfusk i Zimbabwe. Vallängderna upptog minst 8000 icke existerande personer.

Marwick Khumalo, ledare för Panafrikanska parlamentet, sade att i ett valdistrikt i Harare hade observatörerna uppmärksammats på att över 8000 namn hade lagts till de knappt 25000 registrerade väljarna.

I ett brev till Zimbabwes valkommission ber valobservatörerna snarast möjligt om en förklaring till uppgifterna.

Även Tendai Bitti, generalsekreterare i största oppositionspartiet MDC, sade att partiet hittat ”spökväljare” i Harare. Han hävdade att Mugabes parti Zanu-PF hade planerat ett systematiskt fusk för att hålla den 84-årige presidenten kvar vid makten.

Mycket står på spel, och det finns de som anser att lördagens president- och parlamentsval i Zimbabwe är Robert Mugabes svåraste utmaning sedan han kom till makten 1980.

Varianter av fusk

Den diktatoriske presidenten hotas främst av att landet numera är totalt kört i botten och att till och med de tålmodiga zimbabwierna fått nog av vanstyret. En inflation på hisnande 100000 procent och en arbetslöshet på cirka 80 procent talar sitt tydliga språk.

Dessutom hotas Mugabe denna gång av två förhållandevis starka motståndare; dels av ledaren för MDC, Morgan Tsvangirai och dels av sin egen tidigare finansminister Simba Makoni. Ingen av dessa har knappast någon chans att vinna ensam över Mugabe, men om de lyckas utmana honom så pass att han inte samlar mer än 50 procent av rösterna blir det en andra valomgång. I så fall kommer sannolikt Tsvangirai och Makoni att på ett eller annat vis gå samman, och möjligen kan de då utmana honom på allvar.

Mugabes ”rena samvete” till trots; tidigare val i Zimbabwe har präglats av olika varianter av fusk och det är inte osannolikt att han med hjälp av diverse metoder vinner söndagens val med cirka 56 eller 57 procent – som var de siffror den Mugabe-trogna dagstidningen The Herald uppgav i veckan när de refererade till en beställd opinionsundersökning inför valet.

Sprängladdning

Sveriges utrikesminister Carl Bildt uttryckte i en skriftlig kommentar på lördagen sin frustration över tillståndet i landet och konstaterade att ”Zimbabwe är ett land som förstörts av en i grunden felaktig och farlig politik”. ”Oroande rapporter förekommer om att oppositionen har trakasserats och hotats under valkampanjen. Nu är det upp till bevis för de ansvariga i landet att se till att valet genomförs på ett korrekt sätt”, skrev Bildt vidare i sin kommentar.

I stort sett tycktes dock lördagens val gå lugnt till, och utanför flera valstugor köade människor tålmodigt i timmar. En incident rapporterades dock från den näst största staden Bulawayo där en sprängladdning detonerade – utan att någon skadades – på lördagsmorgonen i ett hus som tillhörde en parlamentskandidat för Zanu-PF.

TT-Reuters-AFP