Domedagsvalv – i permafrost

avCaroline Olsson

NYHETER

Här ska 100 miljoner frön säkerhetslagras i permafrost

1 av 12 | Foto: H?KON MOSVOLD LARSEN
INVIGNING. EU-kommissionens ordförande Manuel Barroso och norske statsministern Jens Stoltenberg går först och bär en frölåda i de bombsäkra stora bergrummen på Svalbard.

Långt in i bergets permafrost ska säkerhetskopiorna sparas.

Det handlar om livsviktiga kulturväxter, deponerade av länder i hela världen.

Idag invigdes världens största genbank för kulturväxter.

Det är ett förråd som skapats för att överleva domedagen – och det är en utvidgning av Nordiska genbanken i Alnarp i Skåne.

Insprängt 150 meter i berget vid Longyearbyen på Svalbard, i ständig permafrost och med extrema säkerhetskrav, ska de pyttesmå fröerna förvaras. Här ska forskare och växtförädlare kunna hämta friska gener eller återskapa sorter som inte längre används.

Glasampuller

I täta små glasbehållare med exakt hemvist etsat på ampullen kan de förvaras i åratal utan att förstöras.

– Vart femte år kollar man grobarheten, man tar regelbundna groningstester och fröar upp. Och det som går till säkerhetslagret är extra förslutet, säger Roland von Bothmer, professor i genetik och växtförädling vid Statens lantbruksuniversitet i Alnarp.

I frysar i Alnarp förvaras redan det som experterna kallar den aktiva kollektionen. Reserven, säkerhetskopiorna, ska nu in i bergrummen i Svalbard.

10.000 sorters korn

I Sverige finns till exempel världens största samling av korn, cirka 10.000 olika sorter.

Andra kulturväxter som inte lämpar sig att spara som frö, till exempel rotfrukter, hålls vid liv i laboratorier. Urgamla äppelsorter växer vidare i klonarkiv. Och Svalbard har använts som säkerhetslager i många år.

– Men tidigare var det bara två containrar. Det här som öppnas nu är en utvidgning av Nordiska genbanken, som tillhör nordiska ministerrådet, säger Roland von Bothmer.

Lång politisk process

– Och det är jättekul att det äntligen blivit av. Det har varit en långdragen politisk process om var världen ska ha sitt säkerhetslager av genbanken. Nu änltligen har det bliivt en realitet.

Bland det som bars in under högtidliga former idag fanns bland annat en påse ris från Filippinerna.

Ytterligare 630 behållare med väl inkapslade fröer väntar på att sorteras in i de tre bergrummen.

Försvann i förädlingen

– Genbanken är en möjlighet för framtiden att hitta nya genetiska kombinationer och nya gener som man inte använt tidigare.

I Europa försvann många sorters kulturväxter i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet, när man började förädla brödsäd och andra kulturväxter.

Nu samlar experterna på det man hittar av äldre icke förädlade typer av spannmål. Sorterna hittas ofta i Centralasien, delar av Afrika och Mellanöstern.

– Det är politiskt väldigt infekterat. Det är ett politiskt hett område och det diskuteras vem som äger genresurserna och vem som ska få utnyttja dem.