Orkanvindar slog till över Sverige

avMikael Stengård, Robert Triches, Tobias Österberg

NYHETER

Stora trafikproblem och översvämmade gator – 80 000 utan ström

1 av 2
Översvämmad parkering och drabbad bilägare i Göteborgs hamn.

Tiotusentals strömlösa hushåll, översvämmade vägar, stopp i tågtrafiken och flera trafikskador.

Årets värsta storm med orkanstyrka lamslog södra och västra Sverige på fredagskvällen.

Räddningstjänsten har uppmanat folk att hålla sig inne.

Den hårda vinden letade sig in över västra och södra Sverige under fredagen och kulminerade under kvällen. I Blekinge och Bohuslän uppmättes orkanvindar.

– Mellan 19- och 23-tiden blåser det som mest, säger meteorolog Sten Laurin på SMHI till aftonbladet.se

På Måseskär, utanför Orust i Bohuslän, noterades 36 meter i sekunden sent på eftermiddagen. Gränsen för orkan går vid 32 meter i sekunden.

Över land blåste det som mest i Hällum, söder om Lidköping i Västergötland, där vindar på 28 meter i sekunden uppmättes.

Varnar för att ge sig ut

Räddningstjänsten i Kronobergs Län har uppmanat länets invånare att inte ge sig ut på vägarna i onödan och SMHI:s klass 2-varning för Västra Götalandsregionen ligger kvar under hela kvällen och natten.

I Göteborgsområdet drog även ett kraftigt regnoväder in under eftermiddagen, vilket bidrog till att flera gator svämmades över.

Den lägsta delen av Korsgatan i centrala Göteborg var vid 18-tiden täckt av flera decimeter högt vatten från den närliggande Stora hamnkanalen.

De hårda vindarna och det blöta vädret har dessutom medfört en hel del trafikproblem.

Vid 17-tiden tvingades Vägverket att stänga av Uddevallabron på grund av den hårda vinden. Och vid 19-tiden stängdes Älvsborgsbron i Göteborg av.

– Vi uppmanar bilisterna att vara uppmärksamma eftersom träd riskerar att falla över vägarna, säger Mara Ekenberg vid Vägverket i Göteborg till aftonbladet.se.

Det är också stora störningar i tåg- och färjetrafiken.

Tågtrafiken i Västsverige blev helt inställd, utom på linjerna Göteborg-Stockholm och Göteborg-Malmö.

X2000-tåg som skulle avgå från Stockholm till Malmö under fredagskvällen gick bara till Linköping. Och några ersättningsbussar blev det inte. SJ kunde inte få tag på något bussbolag som ville köra på grund av stormen, meddelade presstjänsten.

Sent på kvällen var läget värst i Småland. I Nässjö och Alvesta letade SJ efter hotellrum till hundratals tågpassagerare, som inte kunde komma vidare.

Utan ström

Även i Skåne ställer den hårda vinden till problem. En del nedfallna träd har rapporteras in till Vägverket och en del småvägar har stängts av.

– Man bör vara uppmärksam på träd och grenar som tas med av vinden, säger Roland Andersson vid Vägverket i Skåne.

Flera hushåll har också blivit utan ström på grund av vädret.

Sent på fredagsnatten rapporterade de tre stora elbolagen Eon, Fortum och Vattenfall att närmare 80 000 hushåll var utan ström på grund av stormen.

Gotlands energi AB (Geab) uppgav på sin hemsida att 6 166 av företagets cirka 38 300 kunder var strömlösa. Avbrotten har uppstått över i stort sett hela ön.

Under lördagen fortsätter det att blåsa på sina håll, men de extremt hårda vindarna avtar.

ARTIKELN HANDLAR OM

Väder