De plundras och mördas

”De tvingade oss klä av lille Vasjiko, han är bara ett år”

1 av 5 | Foto: Foto: KRISTER HANSSON
georgiska flyktingar förlorar allt Gori har förvandlats till en spökstad när människorna flytt de ryska och ossetiska styrkorna. Kvar finns mest gamla och de som inte vågat fly. Många är chockade och medtagna och maten har tagit slut. Eteri Saxvadze, 65, har sökt sig till klostret Sioni i Atenidalen öster om Gori. ”Det här är en helig plats, jag hoppas att hit kan de väl inte komma och mörda”, säger hon.

GORI/TBILISI. Desperata georgiska flyktingar vittnar nu om hur de systematiskt plundrats av ryska och ossetiska soldater.

På – allt.

– De tvingade oss att klä av lille Vasjiko, han är bara ett år. De tog hans jacka och byxor. Till och med nappen tog de, han blev så rädd, säger mormor Titino, 45.

Flyktingar från området kring Gori och Tschinvali vittnar samstämmigt om omfattade plundringar och trakasserier.

En grupp flyktingar berättar hur de blev rånade av män i ryska uniformer i byn Tkujavie. I närheten stod ett ryskt stridsfordon, men det är osäkert om de verkligen var ryska soldater.

– De tog allt, pengar, mat, dokument och till och med kläder, säger en.

”De slog oss med kolven”

När vi träffar dem är de på väg till Tbilisi. De har fått lift på ett lastbilsflak och stämningen är mycket upprörd. Kvinnorna suckar och gråter, männen darrar på rösten när de berättar vad som hänt.

– Det var femton, tjugo krigare. De slog en av oss med kolven i huvudet, med det var inte ryssar utan osseter, säger Vladimir Bartsuadze, 77.

Efter rånet tvingades de gå till fots genom slagfältet. Längs vägen träffade de andra flyktingar och en gumma hade med sig barnkläder i sin packning. Lille Vasjiko fick lite kläder och en napp.

– I natt sov vi på ett fält, sen gick vi till fots hela dagen, säger Vladimir Bartsuadze.

Inte bara flyktingar blev offer för rövargängen, två norska journalister rånades i Gori.

En man tryckte en pistol mot huvudet på deras chaufför och tog deras värdesaker. Journalisterna tvingades sedan fly platsen till fots.

Några flyktingar från byn Karaleti berättade om hur hus brändes ner och människor sköts till döds.

Sköts på gatan

– Min pappa som är kvar i byn ringde och berättade att han sett hur några män dragit ut folk ur en bil och lagt dem på marken och skjutit dem. Pappa säger att de bränner hus och stjäl allt vad de orkar, säger Tea Shavpatvash-wili, 34.

Beso Shavpatvashwili, 38, flydde från samma by och hans granne berättade också per telefon om plundringen.

– Män i uniformer stal våra bilar, sen hade de tänt eld på fyrtio, femtio hus, säger han.

Det var i går för farligt för att resa till området kring Tschinvali. Därför är omöjligt att bekräfta flyktingarnas berättelser om mord och stölder, men vid horisonten syntes rökpelare i Syd-ossetien.

När vi tidigt i går morse reste genom Gori såg vi människor på gatorna. Beskedet om vapenvila hade fått familjer som i dagar gömt sig i källaren att komma ut på gatan.

Många chockade

Många var chockade och medtagna. Maten har tagit slut i spökstaden och ärkebiskopen Andreij Gvazavo från Katedralkyrkan i Gori bedömde läget som mycket svårt. Under de lugna timmarna på morgonen sökte sig många Goribor till hans kyrka för hjälp.

– Vi försöker bistå folket med det vi har. Vi har delat ut lite mat och så stöttar vi dem själsligt. Men vi behöver humanitär hjälp utifrån, framför allt torrmat och konserver, säger han.

Kvar i staden är mest gamla och de som inte vågat fly. Många ensamma kvinnor hade sökt sig öster om Gori, bortom bergen till det uråldriga klostret Sioni i Atenidalen.

Söker skydd i kloster

Där väntade de nervöst på nyheter om nära och kära. På dagtid tog de skydd från den gassande solen i skuggan av ett enormt valnötsträd. Om nätterna fick de sova i salarna på klostret som är under renovering.

– Det här är en helig plats, jag hoppas att hit kan de väl inte komma och mörda, sa Eteri Saxvadze, 65, som bestämt sig för att stanna i klostret.