”Orättvist mot Tyskland”

NYHETER

Naziskämtet i SVT sågas av tyske tränaren Wolfgang Pichler

Programledaren Rickard Olsson tycker inte synd om tyskarna när de förlorar i fotboll.

Skälet: Han förknippar fortfarande landet med Hitler.

– Det här är inte rättvist mot tyskarna, säger tyske Wolfgang Pichler.

Foto: Wolfgang Pichler.

Wolfgang Pichler, 53, är tidigare längdskidåkare, skidskytt samt tränare åt bland annat Magdalena Forsberg och Anna Carin Olofsson. Han har svårt att förstå skämtet som Rickard Olsson drog i Olssons studio som sändes i SVT1 i går kväll. Ett skämt som var på tyskarnas bekostnad:

"Det finns någonting med Hitler och Tyskland som fortfarande gör att det är svårt att ens tycka synd om dem när de får storstryk i fotboll. Man tänker bara Hitler, Hitler, Hitler, Hitler, Hitler", sa Rickard Olsson då.

– Det är galet. Det har gått så lång tid och så mycket har ändrat sig i Tyskland. Det här är inte rättvist. Inte rättvist mot tyskarna. Tyskland är ett lika demokratiskt land som många andra länder och har varit det länge.

Är tyskarna trötta på den här typen av skämt?

– Ja, vi är naturligtvis väldigt trötta på det. Jag är så less på det här. Det är så orättvist. Det är orättvist mot den nya generationen och det är 60 år sedan det hände. Det är ett billigt skämt. Vi tyskar vill blicka framåt i stället.

”En katastrof”

Däremot anser Pichler att andra typer av nationsskämt är helt okej.

– Den tyska historien är en katastrof. Men självklart kan man skämta om annat som har med nationella saker att göra. Alla nationer gör det. Vi tyskar brukar skämta om Österrike, berättar han.

Han menar att många inom sportvärlden är emot Tyskland som är en framgångrik fotbollsnation, en maskin som alltid måste tas med i beräkningarna.

– Vi är framgångsrika och tycker om att kämpa. Vi har kanske inga superspelare men vi har ett fantastiskt lag och kanske är det därför många är emot oss, säger han.