Mordrättegången kan komma att göras om

NYHETER

I dag avgörs om nämnden varit jävig

1 av 2 | Foto: Nämndemännen Sigvard Sigurd (m), Eva Holstein (m), och Cecilia Uggla (m).

Allt mer tyder nu på att Arbogarättegången måste göras om.

I dag avgör Västmanlands tingsrätt om nämndemännen varit jäviga.

Beslutet ska meddelas i dag klockan 15.

Under eftermiddagen väntas Västmanlands tingsrätt ta ställning till om även nämdemännen Eva Holstein och Sigurd Sigvard varit jäviga.

Beslutet kommer inte att fattas av lagmannen Per Kjellsson, som var ordförande i Arboga-rättegången.

Det tas av en av hans kollegor, den erfarne domaren och lagmanen Lars-Johan Eklund, tillsammans tre nämndemän.

Men det är inte säkert att man kommer fram till ett beslut idag fredag.

– Det är ingen vanlig fråga. Det är ingen rutinfråga för oss och det är inget lätt beslut så man måste få tid på sig att diskutera det och om beslutet kommer idag eller nästa vecka kan jag inte svara på, säger Eva Sjölund, administrativ chef vid Västmanlands domstolar, till SR Ekot.

Nämndemannen Cecilia Uggla hoppade av redan i förrgår efter ett möte med en mycket besviken Per Kjellsson, tingsrättens ordförande. Försvinner en till av de tre nämndemännen måste rättegången mot Christine Schürrer göras om.

– Det finns ingen anledning att ljuga om man har en sanning, sa Eva Holstein till Aftonbladet direkt efter att beslutet fattats.

– De här uttalandena är helt klart olämpliga, men det är inte säkert att det är jäv, säger Joakim Nergelius, professor i rättsvetenskap.

Även Per Kjellsson är bekymrad över uttalandena. Han överväger nu att polisanmäla Cecilia Uggla och Eva Holstein för brott mot tystnadsplikten.