Nyheter

Mänskligheten nära utrotning

Av: 

Robert Triches

NYHETER

För 70 000 år sedan var vi bara runt 2 000 människor på jorden

I dag bor 6,6 miljarder människor på vår överbefolkade jord.

Situationen var dock en helt annat för cirka 70 000 år sedan, har forskare funnit.

Då var mänskligheten nära att utrotas helt.

För 135 000-90 000 år sedan plågades den framväxande människorasen svårt av långa perioder av torka, har forskare från The Genographic Project funnit.

Isolerade grupper

Människorna levde i små, isolerade grupper i östra Afrika och i en studie som forskare från universitetet Stanford har gjort slår man fast att mänskligheten var reducerad till så få som runt 2 000 individer för cirka 70 000 år sedan.

– Den här studien illustrerar genernas extraordinära kraft och ger oss insikt i några av de viktigaste händelserna i människans historia, säger Spencer Wells i The Genographic Project till CNN.

”Ett episkt drama”

Människorna som skilts åt av den förtvinande tillvaron fann ändå kraft att återbefolka jorden. Wells kallar det för ett episkt drama som finns gömt i vårt DNA.

Studier med mitokondrie-DNA har lett tillbaka den moderna människan till en ”mitokondrie-Eva”, som levde i Afrika för 200 000 år sedan. Man vet sedemera att människor från Afrika började befolka andra delar av världen med början för cirka 60 000 år sedan. Men för perioden däremellan vet forskarna inte så mycket.

Enligt den nya studien, som är publicerad i American Journal of Human Genetics, finns det alltså anledning att tro att mänskligheten var nära att utrotas helt.

ANNONS

Sänk elkostnaden! Jämför elavtal och hitta ett bra avtal för dig – helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter