Solförmörkelse i Sverige i dag

Petra Kauppi: "Solen var mörk över ena kanten – häftigt att se"

I dag mellan klockan 11.35 och 11.45 kunde man se en solförmörkelse i Sverige.

– Jag tittade på solen med solglasögon ett tag innan jag såg den. En annorlunda upplevelse, säger Petra Kauppi i Övertorneå.

Petra Kauppi såg solförmörkelsen strax efter klockan 11.

– Jag smet ut från jobbet och tog några bilder. Solen blev mörk över ena kanten, det var lite ovanligt att se.

Det var dock lite molnigt i Övertorneå och svårt att se förmörkelsen ordentligt. Men chanserna är annars goda – det är klart väder i stora delar av landet.

Störst chans 11.35

Den partiella solförmörkelsen, då månen delvis passerar över solskivan, började strax efter 10.30 på förmiddagen och nådde sitt maximum ungefär en timme senare, mellan 11.35 och 11.45, beroende på var i Sverige man befann sig, uppger TT.

Störst chans att se förmörkelsen fanns i norra delen av landet. I Luleå var 69 procent av solskivan täckt av månens skugga, i Stockholm 51 procent och i Lund bara 39 procent.

Soligt i landet

Partiella solförmörkelser inträffar ganska ofta i Sverige, i snitt ungefär vart femte år. Totala solförmörkelser, där 100 procent av solen täcks av månen, är mer ovanliga. Senast detta inträffade i Sverige var 1954 och nästa gång det sker är 2126.

Den som vill uppleva en total förmörkelse den här gången får söka sig längre bort på jordklotet, till norra Kanada, Grönland, Ryssland, Mongoliet eller Kina.

Såg du solförmörkelsen? Skicka in bilder/video!
Publisert: