Minsta företagen – största fifflet

NYHETER

Små företag sämst i Sverige på att betala skatt

Fuskfakturor, svarta pengar och ogiltiga avdrag.

Småföretagarna är de i särklass största skattefifflarna, visar en genomgång som TT gjort.

– Man ser en direkt egen vinning, säger Skatteverkets Günter Björklund.

De riktigt små företagen är sämst i Sverige på att betala skatt. Mikroföretag, som har mindre än en miljon om året i lönekostnader, undanhåller 52 miljarder kronor årligen från staten, visar siffror från Skatteverket.

Skattefelet, den summa som skiljer mellan den inbetalda skatten och vad verket enligt beräkningar borde få in, utgör 62 procent av vad mikroföretagen faktiskt betalar i skatt och det är en betydligt större andel än andra grupper. Exempelvis utgör skattefelet bara 10 procent av små- och medelstora företags skatter och ännu mindre för privatpersoner och stora företag. Den allra största delen av skattefelet utgörs av svartarbete. Annat handlar om till exempel otillåtna avdrag eller fiffel med konton utomlands.

Fritidsbåt blev servicearbete

En kartläggning som Skatteverket presenterade i juni visar också att många fåmansföretag fuskar med fakturor. När företagaren köper en vara för privat bruk ber man försäljaren att i stället skriva någon arbetsrelaterad vara på kvittot så att man sedan kan dra av kostnaden på firmans vinst. Av 660 fåmansföretag som granskades anmäldes 180 för brott. Några exempel ur granskningen är en åkare som försökte hävda att den hemmabioanläggning han köpt skulle användas i lastbilen och en företagares fritidsbåt som fakturerades i tre omgångar som servicearbete.

– Det är en väldigt hög andel fusk bland småföretag jämfört med större företag och privatpersoner. Det kan bero på att det ofta är ägaren som själv styr och leder företaget, och ofta ligger den privata plånboken nära företagets. En annan förklaring är att många verkar inom branscher där kunderna betalar kontant, och då är det enklare att stoppa undan svarta pengar, säger Günter Björklund, revisionschef på Skatteverket, till TT.

”Inte sämre moral”

Anna-Stina Nordmark Nilsson, vd i Företagarna, köper inte den förklaringen.

– Jag tror inte att mikroföretag har sämre moral än andra. Men de små företagen orkar inte med regelverken.

När det gäller svartarbete handlar det om att strunta i att redovisa pengar man tjänat. Varken det eller att kräva att det står något annat på fakturan är väl knappast omedvetna missar?

– Jag hävdar med envishet att småföretag inte har sämre moral än andra. Skulle vi ha ett enklare regelverk skulle skattefelet minska. När det gäller felfaktureringar tror jag att det är lika vanligt bland medelstora och stora företag som bland småföretag, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson.

Günter Björklund håller med om att en viss del av skattefelet kan skyllas på omedvetna missar till följd av krångliga regler.

– Men den övervägande delen handlar om medvetet fiffel, säger han.

TT