Nyheter

”Förslaget går inte igenom”

Av: 

Johanna Melén

NYHETER

LO och Svenskt Näringsliv överens: det blir ingen obligatorisk a-kassa

Det blir ingen obligatorisk a-kassa.

Från höger till vänster är man överens om det orimliga i regeringens förslag.

– Det var feltänkt från början, säger Pär Andersson på Svenskt Näringsliv till aftonbladet.se.

Det är inte ofta parterna på svensk arbetsmarknad är överens. Men när frågan kommer till att tvinga löntagarna in i a-kassan gäller motsatsen.

Både LO och Svenskt Näringsliv sågar regeringens förslag. Dessutom tror de att det blir omöjligt att genomföra.

”Feltänkt från början”

– Tanken är att förslaget ska träda i kraft 2010. Men jag tror inte regeringen är beredd att ett valår tvinga in cirka en miljon människor i ett system som de inte vill vara med i, säger Pär Andersson, avtals- och socialförsäkringsexpert på Svenskt Näringsliv.

– Från vår utgångspunkt var det feltänkt från början. Vi tycker att det är principiellt fel att gå från frivillighet till obligatorium.

Inte heller LO:s chefsekonom Dan Andersson tror på framgång för regeringen och arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin.

Spricka i regeringen

– Nej, det kommer inte att gå igenom. De som tvingas gå med kommer bara uppfatta det här som en ny skatt och det blir en upprepning av diskussionen kring fastighetsskatten, säger han till aftonbladet.se.

Både han och Pär Andersson pekar också på den spricka som finns i regeringen. Finansminister Anders Borg till exempel. Han tillhör inte anhängarna.

– Jag har aldrig varit en stark tillskyndare av att vi ska ha en obligatorisk a-kassa. Vi har diskuterat fram och tillbaka och nu landade vi i att vi skulle driva det förslaget. Men visar det sig tekniskt komplicerat och framför allt om det har dåliga effekter på sysselsättningen så får vi naturligtvis lyssna på den kritiken, sa Borg i en intervju med Sveriges Radio i februari i år.

Fakta: a-kassan

Den sista mars 2008 var drygt 3,3 miljoner svenskar med i a-kassan.

Sedan regeringens förslag om att höja avgiften för att gå med har drygt 460 000 lämnat sin a-kassa. Det motsvarar drygt 12 procent.

Enligt regeringens egna siffror står därutöver runt 700 000, frivilligt eller ofrivilligt, utanför a-kassan.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu kan du se din kreditkoll gratis - snabbt och tryggt med BankID. Se din kreditkoll direkt

MinKreditkoll SE

Publisert: