Ica sålde gammal färs – igen

Av: Erik Wiman, Anna Åberg

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Foto: UPPDRAG GRANSKNING/SVT
Köttfusket Nu avslöjas att två nya Ica-butiker i Uppsala-trakten har sålt gammalt kött. Bilden är från Uppdrag Gransknings avslöjande i december.

Ica-skandalen fortsätter.

Så sent som i mellandagarna ertappades en butik i Uppsala med framflyttat datum på köttfärs.

Nu ska butikerna polisanmälas.

Bara veckor efter att alla Sveriges Ica-handlare haft ett krismöte med koncernledningen uppdagades att fusket med ommärkt köttfärs fortsätter.

På Ica Solen i Storvreta, norr om Uppsala, hittade kommunens inspektör köttfärs där sista förbrukningsdag var en dag efter bäst före-datumet på köttet som färsen malts av, skriver Upsala Nya Tidning.

Rätt att ändra datum

Enligt Yvonne Linné, som genomförde kommunens kontroll, får datumet inte flyttas fram om inte något görs för att förlänga hållbarheten.

Men butikens chef Bengt-Olof Lindström är av en annan uppfattning. Han säger till UNT att det är rätt att ändra datumet.

– Jag har kontrollerat med Ica som hänvisade till livsmedelslagen där jag tolkar det som att det är den som styckar och packar som ska avgöra köttets hållbarhet. Vi sålde det här köttet för halva priset med kort datum, säger han.

Alltid jobbat så

Och det är ingen engångsföreteelse.

– Så här har vi alltid jobbat och det har inte varit något konstigt med det, säger han.

Förutom köttfärsen fanns i butiken ett stort antal förpackningar med fläskkött som saknade eller hade bristfälliga märkningsuppgifter.

”Ännu värre”

Från centralt håll ser Ica mycket allvarligt på det nya avslöjandet.

– Efter de stora informationssatsningar vi haft för våra handlare efter det förra avslöjandet är det ännu mer anmärkningsvärt att det förekommer igen, säger Staffan Ekengren, presschef på Ica.

Ytterligare en butik i Uppsala utreds för fusk. I december skrev UNT att personal på Ica Väst i Flogsta malt och sålt köttfärs – trots att datumet på köttråvaran gått ut. Enligt Staffan Ekengren gjordes inspektionen i den butiken redan i somras.

Publicerad: