Stambanor stängda efter skogsbränder

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Fortsatt stor brandrisk i Götaland

Två järnvägssträckor stängdes av på onsdagen på grund av besvärliga skogsbränder.

Det gäller dels västra stambanan mellan Herrljunga och Falköping, dels södra stambanan mellan Mjölby och Tranås.

Skogsbranden i västra Sverige är den besvärligare av de två. Vid åttatiden på kvällen var branden fortfarande inte under kontroll. Räddningstjänsten räknade med att arbetet skulle pågå under hela kvällen och natten.

– Troligen blir det stopp på tågtrafiken under hela natten, sade Robert Olsson vid räddningstjänsten i Herrljunga till TT.

Busspendel

SJ åberopar force majeure, men hjälper resenärerna att komma fram.

– Vi har en busspendel och vi försöker se till att alla resenärer ska komma fram till sin destination, om än med vissa förseningar, säger Magnus Andersson på SJ:s presstjänst.

Han närde en förhoppning om att tågen trots allt skulle kunna börja rulla på kvällen. Enligt information på SJ:s hemsida efter midnatt kunde trafiken väntas komma igång 06.00 på torsdagsmorgonen.

Elden kom dessutom farligt nära bostäder i Fåglavik vilket gjorde att räddningstjänsten började förbereda utrymning.

Regn hjälper till

Branden vid sjön Sommen mellan Tranås och Mjölby rasar också på torsdagskvällen, men bedöms inte vara lika besvärlig att få kontroll på. Där regnar det dessutom.

– Där har vi tåg väntande på ömse sidor och vi väntar på besked från räddningstjänsten när trafiken ska kunna komma igång igen, säger Andersson.

Det råder fortsatt stor brandrisk i Götaland.

För att minska brandrisken krävs lite mer ihållande regn och gärna under några dagar.

– Prognosen är fortsatt ostadig. Tittar vi på torsdagen så kommer Svealand och södra Norrland inte att få mycket nederbörd, utan i stället kommer Götaland att få regn och åskskurar, så det kanske kan förbättras lite på vissa håll, säger Jonas Höglund, meteorolog på SMHI.

Publicerad: